Després de la plantada del president de l'Aragó, Javier Lambán, al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, per analitzar l'enfocament dels Jocs d'Hivern, entra una altra protagonista que també es gira en contra dels objectius del Govern. La síndica d'Aran, Maria Vergés, exigeix una candidatura "equilibrada entre territoris" i admet que li és igual "el nom propi que portin aquests jocs". La premsa espanyola i l'aragonesa recullen avui el testimoni de polítics de la zona, des de la síndica fins els mateixos alcaldes del territori, que defensen una posició que matisa molt la proposta del Govern. En aquest cas, les declaracions de la síndica les recull el diari El Mundo: "No podem confondre les aspiracions polítiques amb allò que realment beneficia el Pirineu i la seva gent. Hi ha un debat amb el nom de la candidatura, però això ens és igual. Farem tot el que estigui a la nostra mà perquè sigui una candidatura conjunta, consensuada i equilibrada. Aquests Jocs són una oportunitat d'or", conclou. Així doncs, subratlla un "equilibri" amb l'Aragó que ja van deixar palès el passat mes de novembre. Des del govern aranès, "van aconseguir organitzar una trobada de les diputacions d'Osca, Saragossa, Barcelona i Girona. I les presidències de les comarques de l'Alta Ribagorça, l'Alto Gállego, Jacetania, Sobrarbe i el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya", recorden en un comunicat. Per tot plegat, Vergés considera que "és una mala notícia" no haver celebrat la reunió dels dos presidents i vol pensar que "això no forma part d'una estratègia perquè aquesta candidatura fracassi i pugui ser utilitzar de forma política".
Vergés busca la força de tothom
Vergés però, admet el mèrit del Govern català per haver estat, des del primer moment, el principal impulsor d'aquesta candidatura: "Des del Conselh Generau d'Aran sí vam veure des de la primera reunió a la taula territorial, una aposta clara de la Generalitat". Tot i afegir: "Una altra cosa és el debat que s'ha generat per anunciar que l'Aragó hagi de ser subsidiària. Al novembre vam organitzar un acte amb el COE i es van adherir uns 70 municipis del Pirineu aragonès i català". La síndica es presenta com la mà estesa de les dues comunitats, tot i aquesta pertànyer a Catalunya. Aquest matí, la síndica també ha estat reclamada pels mitjans catalans. En declaracions a Els Matins de TV3 llança una advertència: "Si això fracassa, algú haurà de venir a donar explicacions". I s'ha sumat a l'argumentació l'alcalde de Rialp i president del PDeCAT al Pirineu, Gerard Saberich: "Donaré suport perquè la candidatura tiri endavant que pot ser en positiu pels nostres fills i filles i perquè si avui estem bé, demà estiguem millor. I poder deixar enrere tots aquests dèficits. Confio en el nostre govern i vagin de cara i siguin valents. Si es creuen aquests Jocs, que tirin endavant i anem de la mà". I no nega la realitat: "Si el govern català els pogués sol·licitar, amb les infraestructures del país n'hi hauria prou. Però és un projecte del COE". Els principals responsables polítics titllen el Pirineu de "zona abandonada" i veuen en els Jocs, l'impuls definitiu.
El COE té l'última paraula
Més enllà de la càrrega política, la candidatura passa per un altre òrgan, el Comitè Olímpic Espanyol. La mateixa Vergés ho recorda: "És una qüestió del territori, el Pirineu és de tothom. Plantejar els Jocs com una cosa de preeminència d'un territori respecte l'altre és un error. La candidatura la va presentar el COE, en igualtat". Des de la faceta esportiva també remen en aquesta direcció. Mònica Bosch, presidenta de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, ho subscriu: "El que és una pena és que estiguem així amb els Jocs, un projecte en què fa deu anys que nosaltres hi estem treballant. No estem contents". De la mateixa manera que passa amb els Jocs Olímpics, el procediment passarà pel govern espanyol, representat en la institució del COE i el seu president, Alejandro Blanco, que també va ser l'encarregat de presidir a la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics del 2020: "Demano unitat, diàleg i respecte a tots els que formen la candidatura perquè cap territori predomina sobre un altre". Declaracions pràcticament idèntiques que les de Vergés. El COE ja s'ha avançat per donar valor al govern aragonès. Aquesta setmana, Blanco es va reunir amb Lambán per abordar l'organització de la candidatura olímpica als Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i va reiterar que COE treballa des de fa tres anys a "una candidatura de país", on "no només hi ha Catalunya i Aragó, sinó també el govern d'Espanya".