La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha enviat una carta a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per sol·licitar que l'aranès pugui ser utilitzat en la Cambra Baixa. El Conselh General d'Aran ha explicat que aquesta petició arriba després de la decisió de permetre que les llengües cooficials de l'Estat i tenint en compte que a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la Llei de Règim Especial d'Aran es reconeixen l'especificitat de la Vall d'Aran i el reconeixement de l'aranès com a llengua oficial a Catalunya.
Vergés considera que "el reconeixement de la diversitat lingüística" suposa "un gran pas" en el "respecte i consideració als seus parlants". Així, ha afegit: "Permetent que l'aranès es parli a l'hemicicle es duria a terme un pas significatiu per a la protecció, projecció i reconeixement de la nostra diversitat cultural i la garantia que totes les veus són escoltades".
Hèr present er #aranés, oficiau en #Cat, en @Congreso_Es ei un pas en reconeishement d'Aran e dera sua identitat pròpria. Eth reconeishement dera diversitat lingüistica der Estat ei un gran pas en supòrt as lengües minorizades, atau coma en respècte as sòns parlants. https://t.co/oxdKeqdup6
— Maria Vergés (@mvergesp) August 29, 2023
L'aranès, vehicular a l'escola
El passat mes d'abril, el Parlament de Catalunya va aprovar que l'aranès també sigui llengua vehicular a l'escola. Aquesta proposició de llei modifica la llei del català a les aules per garantir que l'aranès sigui vehicular, i el debat va intervenir la síndica d'Aran, que prèviament s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al seu despatx a la Cambra catalana. La iniciativa va tirar endavant amb els vots d'ERC, el PSC, Junts per Catalunya i els comuns. Vergés va defensar que aquesta era una iniciativa per protegir la llengua aranesa i va reivindicar que la Vall d'Aran és "un subjecte polític més gran que no ha de tenir paternalisme".
Com era d'esperar, també hi va haver veus en contra. Des de Vox es va titllar de "despropòsit", "esperpent" i "nyap colossal" la iniciativa legislativa i ha acusat els grups impulsors de voler "erradicar el castellà" de Catalunya. "L’aranès no és castellà i, per tant, no està proscrit com el castellà", va etzibar un diputat de la formació d'extrema dreta.
Cercar el consens
La presidenta del Congrés, poc després de ser escollida, va afirmar que es "bolcarà" per aconseguir que es puguin utilitzar les llengües cooficials al Congrés "el més ràpid possible". "Vull intentar que hi hagi diàleg entre tots perquè puguem complir amb aquest objectiu el més ràpid possible", va assegurar, caldrà veure si l'aranès s'inclou en aquesta voluntat de consens.