A final del mes d’abril, l’Ajuntament de Badalona va clausurar l’alberg Can Bofí Vell, que oferia àpats i un lloc per dormir a una cinquantena de persones sense llar en situació de gran desprotecció. Preocupada per la situació en què quedaven aquestes persones, la majoria amb situacions greus de vulnerabilitat i estats de salut força deteriorats, la Síndica de Greuges va obrir una actuació d’ofici per fer el seguiment de les alternatives i els recursos que els oferia l’Ajuntament. Durant el mes de maig la Síndica es va desplaçar al municipi per conèixer de primera mà la necessitat de les persones afectades. També es va reunir amb el defensor de la ciutadania de la ciutat, Joan Walter, i amb l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, a qui va traslladar la necessitat de prestar aquest servei amb “caràcter transitori” fins que no hi hagi una solució definitiva.

De la informació que l’Ajuntament ha fet arribar a la institució se’n desprèn que, cinc mesos després que es tanqués Can Bofí Vell, la majoria d’antics usuaris es troben encara sense recurs residencial, vivint al carrer o en assentaments diversos de la ciutat. Davant d’aquesta situació, la Síndica demana que amb caràcter urgent, en el termini d’un mes, es liciti el servei de menjador municipal i els primers recursos residencials d’estada limitada de la ciutat. També vol conèixer l’estat de salut en què es troben actualment les persones afectades, per si calgués promoure alguna actuació amb els serveis de salut.

Alberg Can Bofí Vell
Alberg Can Bofí Vell / Foto: ACN

Les xifres de sense llar a Badalona

El darrer recompte de la Taula Sense Llar de Badalona, el maig de 2023, va comptabilitzar 90 persones dormint al carrer, 237 més dormint en assentaments i 135 més allotjats en pisos o pensions de les entitats socials o l'Ajuntament.

Un projecte per al 2025

Per la seva banda, l'Ajuntament insisteix que la seva prioritat en aquest àmbit és poder "desencallar" el projecte d'un espai d'estada limitada per a persones sense llar que es podria començar a visualitzar el 2025. En paral·lel també s'està treballant en el projecte d'un menjador social, segons detalla el govern municipal. Sobre els antics usuaris de Can Bofí Vell, el consistori assegura que Serveis Socials fa el seguiment adequat de totes les persones sense llar de la ciutat que ho requereixen, estiguessin o no en aquest alberg, i que de tot plegat s'informa puntualment a la Síndica de Greuges.

L'Ajuntament detalla que, entre d'altres accions, s'ha donat feina a dos dels antics usuaris de Can Bofí Vell a través dels plans d'ocupació i s'espera que dos més hi puguin entrar a formar part en breu. En aquest sentit, el govern d'Albiol defensa que tots els casos es treballen de manera individualitzada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!