El vot en contra de Junts per Catalunya al Congrés a la proposició de llei per debatre regular el lloguer de temporada i d'habitacions ha aixecat el rebuig i les crítiques dels partits de les diverses esquerres de l'arc parlamentari, catalanes i estatals, i de nombroses entitats socials pel dret a l'habitatge. El Sindicat de Llogateres i Llogaters català, artífex de la proposta, ha carregat contra el partit que lidera Míriam Nogueras a la cambra baixa espanyola per "sumar-se a la ultradreta del PP i Vox" i acusa la formació postconvergent d'actuar "com a titella de la patronal immobiliària". El Sindicat, de fet, ha convocat una protesta davant la seu de Junts per a aquest dimecres a les 18.00 h.

L'entitat social pel dret a l'habitatge, que recorda la greu problemàtica que hi ha actualment pel que fa a l'accés a un sostre, especialment entre els joves, ha publicat un comunicat ad hoc en el qual retreu a Junts que "condemnen els llogaters a la misèria" i situen el partit que lidera el president Carles Puigdemont "a la llista d’enemics número 1 de les llogateres de Catalunya i la resta de l’Estat". L'associació, que ha fet un repàs de les mesures que contemplava la proposta que ha caigut a la Cambra, lamenta que "ara aquests drets no es podran ni debatre".

Les mesures que incloïa la proposició de llei són que els contractes de lloguer durin un mínim de 5 o 7 anys, que el preu del lloguer estigui topat en àrees tensades, que no es cobrin els honoraris d'agència o que la quantitat de la fiança estigui limitada. "Els sindicats de llogateres vam presentar una proposta que plantejava modificar quirúrgicament alguns articles de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) amb l’objectiu de posar fi al frau massiu que s’està duent a terme amb aquest tipus de contractes porqueria de lloguer i protegir les llogateres que tenen contractes per habitacions o contractes temporals", apunta la nota del Sindicat.

En aquest sentit, denuncien que “en els darrers anys” han observat com “molts propietaris” utilitzen els lloguers temporals i d’habitacions per “esquivar les obligacions més bàsiques dels propietaris” en el mercat de lloguer. Això comporta, a parer dels denunciants, “vulneració” de drets i “l’expulsió massiva” de persones a les quals se’ls acaba el contracte de lloguer. En el cas de Catalunya, afegeixen les entitats, la situació és “extrema”, ja que el 80% de la població viu en zones de mercat tensat i els límits de preus “no s’apliquen a les modalitats de lloguer temporal i d’habitacions”.

Jaime Palomera: "Ni tan sols s'ha permès que hi hagi debat"

També s'ha pronunciat el doctor en Antropologia Urbana i conegut activista pel dret a l'habitatge Jaime Palomera, que en una piulada ha lamentat el sentit del vot de PP, Vox, Junts i Unió del Poble Navarrès (UPN). "Avui es votava si és acceptable que a una persona jove li puguin demanar 1.000 € per una habitació, cobrar-li les despeses de la immobiliària, i fer-lo fora al cap d'11 mesos. Ni tan sols han permès que hi hagi debat", ha asseverat Palomera. Per la seva part, el secretari general de l'organització de consumidors Facua, Rubén Sánchez, ha lamentat també en una piulada que "les dretes han impedit que es garanteixi un dret constitucional per a beneficiar, com sempre, als rics, els bancs i els fons voltor". 

Sumar, Podemos, Esquerra i la CUP, en tromba contra Junts

Des de l'òrbita política, diversos alts càrrecs del PSOE, Sumar, els comuns, Esquerra Republicana o la CUP han carregat contra el vot de Junts. La ministra de Sanitat, Mónica García —de la branca de Sumar de l'Executiu estatal—, ha lamentat la "unió" entre PP, Vox i Junts que ha fet "perdre un tros més de l'article 47 de la Constitució i de les vides dignes de la gent"; el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, molt més dur, ha retret a Junts les "equivocacions estratègiques, les seves mesquineses i el seu estret classisme" que "alimenta els prejudicis de l'anticatalanisme presents en bona part de la societat espanyola".

"Junts incompleix la seva paraula i tria als especuladors", ha sentenciat Errejón, que ha afirmat que els juntaires han trucat a tres minuts de la votació per anunciar el canvi del seu sentit del vot —en un primer moment havien dit que s'abstindrien, fent caure la proposta d'igual forma, però han canviat al 'No' en veure que tiraria endavant amb el vot favorable de Coalició Canària i el PNB—. Des de Podemos, Ione Belarra ha assenyalat que "fins i tot el PNB ha votat a favor, quina vergonya". Des dels comuns, també s'han pronunciat críticament Ada Colau, Aina Vidal, Jèssica Albiach, David Cid i Gerardo Pisarello.

A l'òrbita de l'esquerra independentista, veus d'Esquerra Republicana i de la CUP s'han sumat als retrets a Junts.  Des d'ERC, la secretària general adjunta Marta Vilalta ha emprat els mateixos arguments i afirma que Junts ha actuat "al servei d'una minoria". La fins fa poc portaveu del partit, Raquel Sans, ha assenyalat que lloguer un pis a Barcelona i altres ciutats ara és "un drama" i assegura Junts "no respon als interessos de la majoria". El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat que Junts "són de dretes" i "els hi surt de franc" i ha avisat d'un suposat bloc "PP, Vox i Junts que portarà Feijóo a la Moncloa".

"La negativa de Junts a limitar el lloguer de temporada és abocar a moltíssimes persones al mercat més descarnat amb un bé tan essencial com és tenir llar. Fer-ho en nom de la sobirania catalana, havent tombat el decret propi, una vergonya. La seva és una república d'esclaus", ha apuntat Laure Vega (CUP). Des del partit anticapitalista català també s'ha pronunciat en aquest sentit Laia Estrada, que ha assenyalat que Junts també va votar en contra de regular els lloguers al Parlament de Catalunya, per la qual cosa rebutja l'argument d'invasió de competències.

Els últims a sumar-se a les crítiques han estat des del PSOE, tot i que també s'han mostrat sovint reticents a regular lloguers i el PSC va votar en contra al Parlament. El portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, ha criticat aquest dimecres les "incongruències" i "excuses" de Junts. "Cinc minuts abans anaven a votar una cosa, i després hi voten en contra", ha apuntat. "Nosaltres el que farem es continuar treballant, parlant amb tots els grups polítics, negociant i acordant les coses perquè tirin endavant", ha agregat. La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez (PSOE), encara no s'ha pronunciat.

El Govern lamenta el "cop duríssim" per a "la majoria"

Aquest dimecres s'ha pronunciat la portaveu del Govern de la Generalitat i titular de la conselleria d'Habitatge, Sílvia Paneque, que ha lamentat que hagi caigut al Congrés de diputats la regulació dels lloguers de temporada i ho defineix com a un "cop duríssim i inexcusable per a la majoria de la gent". "Hi havia l'oportunitat de pactar i consensuar i per diferents càlculs polítics aquesta oportunitat ha caigut", ha assenyalat Paneque en una compareixença al Parlament de Catalunya. "La unitat del poble civil és imprescindible i, ara mateix, les classes mitjanes estan enfadades amb raó, perquè el preu de viure a Catalunya és excessiu sense cap mena de dubte", ha afegit.

Nogueras nega un canvi de parer d'última hora

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha argumentat que el seu grup va modificar el sentit del vot de la regulació dels lloguers de temporada quan va veure que amb l'abstenció que havien anunciat al matí facilitaven la tramitació de la llei. "Junts no canvia d'opinió", ha afegit Nogueras en entrevistes a RAC1 i Catalunya Ràdio. La líder juntaire ha argumentat que el seu partit no donarà via lliure a propostes "que no solucionen el problema sinó que l'agreugen" i ha recordat que es pot tornar a presentar una proposta sobre aquesta qüestió. "Hem de seure a parlar", ha afegit assegurant que Junts hi està disposada i que és "urgent" regular els lloguers. "El que no poden és imposar polítiques que no funcionen. Deixem de fer demagògia", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!