Un sindicat de Mossos ha demanat la destitució de la prefectura del cos i la dimissió d'Interior, després del caos amb Carles Puigdemont i la roda de premsa d'aquest divendres. En un comunicat, la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (Uspac) ha exigit "la destitució immediata de tota la prefectura del cos de Mossos d'Esquadra i la dimissió immediata de la cúpula política", cosa que inclou el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general de la policia, Pere Ferrer.

🔴 Puigdemont avui, DIRECTE | Reaccions i última hora de la seva desaparició
 

El portaveu del sindicat, Albert Palacio, ha titllat de "rocambolesca" la roda de premsa d'Elena i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent. "Ha recordat a una pel·lícula dels Monty Python o a un futur projecte del mestre Berlanga", ha dit, alhora que ha demanat que els màxims responsables no tirin pilotes fora i assumeixin la seva responsabilitat. Així doncs, ha considerat inadmissible el ridícul i ha assegurat que la compareixença ha suposat un insult als milers de mossos que cada dia salvaguarden l'ordre públic al carrer, als quals des de la prefectura "a la mínima que poden obren expedients disciplinaris per coses vulgars". És per això que ha conclòs que els responsables no se'n poden anar perquè hi hagi un canvi de govern, sinó que ha exigit una destitució immediata de la prefectura i de tota la cúpula d'Interior.

Abans de la roda de premsa, Palacio ha assenyalat la cúpula policial i política dels Mossos com la responsable de la "vergonya" que va sentir aquest dijous el cos. En declaracions a Onda Cero, el portaveu ha exigit explicacions als comandaments i ha subratllat que "la immensa majoria dels integrants" del cos se sent "molt ofesa" pel fracàs de l'operatiu policial que havia de detenir Puigdemont. "No hem de permetre la vergonya que ens van fer passar ahir els nostres polítics i la nostra cúpula policial", ha manifestat.

També ha lamentat la manca d'informació: "Des d'ahir estem exigint que ens expliquin quines directrius hi havia: ningú no ens ha dit res, ningú no ens ha comentat res, ningú no ens ha dit quin era l'objectiu d'aquest dispositiu". Palacio ha subratllat que un dels problemes dels cossos de seguretat és la seva politització i que el que cal fer és deixar la policia fer la seva feina. "S'ha de deixar d'utilitzar la policia per a coses polítiques", ha assenyalat, abans d'afegir que, encara que cada conseller d'Interior nou "ha fet bo per superar l'anterior, superar Elena serà difícil".

Més sindicats ataquen Interior

D'altra banda, el sindicat de comandaments de Mossos COPCAT ha demanat a la futura cúpula del cos "un canvi profund i una resposta decidida" a la policia catalana després de l'operatiu fallit, que ha suposat "una afectació greu de credibilitat". En un comunicat d'aquest divendres, l'organització policial ha lamentat que els darrers anys la policia catalana hagi estat liderada per comandaments "amb poca experiència policial però amb una profunda obediència dels dirigents polítics sortints".

Finalment, la portaveu del sindicat de Mossos SAP-FEPOL, Imma Viudes, ha qualificat d'"insuficients" les explicacions aquest divendres pel Govern i la cúpula de la policia catalana després del fracàs: "No hi ha hagut autocrítica". En declaracions aquest divendres a Efe, Viudes ha lamentat la imatge que va donar ahir la policia autonòmica després del dispositiu fallit per detenir Puigdemont i l'activació posterior de l'operació Gàbia per intentar evitar que abandonés Barcelona, i ha incidit que el cos català és "superprofessional".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!