El major sindicat policial espanyol, Jupol, es fractura per les despeses irregulars del secretari general, José María García. Segons El País, membres del comitè executiu l'acusen de realitzar una gestió personalista, portar al sindicat a posicions extremistes i carregar als comptes despeses personals com entrades de cinema, roba, perfums i fàrmacs.

Assemblea crítica

Cinc membres del consell executiu del sindicat Justícia Policial, Jupol, han convocat una assemblea extraordinària pel pròxim 2 de juny amb la finalitat de reprovar i cessar el secretari general d'aquest, José María García. Aquest fet fractura l'organització més gran dins del cos Nacional de Policia, amb uns 25.000 afiliats, un terç del total del cos policial. José María, conegut com a Chema, nega les despeses. 

Una quinzena de comitès regionals i provincials han mostrat el seu suport. Així dividint el sindicat entre els favorables a José María i els contraris a la seva gestió.

Un fracàs de vaga

Segons informa El País, l'inici de la desentesa començà en la manifestació que el sindicat va convocar el 3 de març de l'any passat, on els policies es van concentrar per pressionar als membres del Congrés perquè aprovessin una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per blindar l'equiparació salarial amb la de les policies autonòmiques, Ertzaintza i Mossos. Entre els concentrats es va repartir un fulletó que demanava als agents a fer una vaga encoberta, ja que els policies tenen prohibit aquest dret, i els recomanava demanar la baixa per malaltia. L'aturada no es va seguir i va ser un fracàs.

"Aquell dia vam donar una imatge lamentable tant de la policia com del sindicalisme, i alguns vam comprendre que Jupol s'havia escorat cap a postures molt allunyades del veritable objectiu amb el qual va néixer", assegura un exdirigent de Jupol.

Un sindicat intransigent

Quan es va celebrar la manifestació davant del Congrés dels diputats, Vox ja s'havia abanderat com el principal altaveu de les proclames de Jupol, desplaçant Ciutadans, que havia donat el seu suport al sindicat des dels seus inicis. "En poc temps passem de ser un sindicat amb posicions fermes, però obert al diàleg, a un altre amb una postura intransigent que ha fet denúncies en els jutjats contra la cúpula d'Interior la seva única estratègia", critica l'exdirigent.

Imatge principal: Manifestació de Jusapol. - Sergi Alcàzar