Els Sindicats d'Educació de Catalunya han aplaudit que el Govern de la Generalitat es faci enrere a l'hora de passar la literatura catalana i castellana a matèries optatives, una decisió que consideraven "aberrant". L'anunci del departament d'Educació i FP és que treballarà perquè les literatures es mantinguin com a assignatures modals de 2n de Batxillerat, però des dels sindicats posen el crit d'alerta en què es plantegi la unificació d'algunes assignatures de ciències, un fet que diuen suposaria reduir les hores d'aprenentatge.

Una decisió aberrant

El posicionament dels sindicats ha sigut unitari i valoren positivament la rectificació de Niubó i de la conselleria d'Educació, però es mostren preocupats per la pèrdua d'hores lectives en la modalitat de ciències. En declaracions a l'agència Europa Press, després de la compareixença de la consellera, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha celebrat l'anunci de Niubó, però ha advertit que la unificació de les assignatures de Física i Química i Biologia, Geologia i Ciències Ambientals suposa reduir "a la meitat" les hores d'aprenentatge, i que si el Treball de Recerca passa a comptar com una assignatura més, "ha de preveure's en l'horari lectiu i compensar-se als docents".

Des de CC. OO. Educació, la seva secretaria general, Teresa Esperabé també ha valorat positivament les declaracions de la consellera i considera que Literatura "és una matèria imprescindible per al coneixement de la cultura, la llengua i treballar el pensament crític". La Intersindical, ha celebrat que el Govern hagi afirmat que garantirà que Literatura serà assignatura modal de 2n de Batxillerat, ja que els semblava una decisió "aberrant", i també ha criticat la reducció a la meitat d'hores lectives de ciències en Batxillerat, passant de 12 a 6 hores.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el secretari general de Professors de Secundària (ASPEC-sps), Xavier Massó, que creu que, encara que s'ha solucionat la qüestió de les Literatures, les ciències continuen estant afectades per una reducció d'hores en unificar-se matèries: "Tenint en compte que estem sortint en tots els informes internacionals a la cua en ciències, és una mesura que no s'entén", ha reiterat.

Les famílies celebren la rectificació

La directora de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC), Lidón Gasull, ha considerat un "encert rectificar" per part de la Conselleria i ha defensat que aquestes matèries són clau, en les seves paraules, per a l'aprenentatge i "que no es poden reduir a ser optatives". Per la Federació d'Associacions de Parells d'Alumnes d'Ensenyament Secundari (FAPAES), la seva presidenta Pati Sarrias, creu que "no s'entendria cap altre posicionament" per part de la Conselleria que no sigui defensar la permanència de la Literatura Catalana en 2n de Batxillerat, i "espera que es concretin els itineraris".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!