Els principals sindicats de treballadors de l'ensenyament i d'estudiants a Catalunya rebutgen la imposició del 25% en castellà a les aules catalanes per part del Tribunal Suprem. Entre altres reaccions a la decisió de la justícia espanyola sobre la immersió, el sindicat de mestres USTEC ha animat a desobeir la resolució. Paral·lelament, el sindicat estudiantil SEPC també ha compartit aquest sentiment i ha convocat l'aturada de les classes als instituts pel divendres.
Desobediència
Gran part de la societat civil catalana s'ha pronunciat en contra de la resolució del Suprem que fa obligatori el 25% de continguts en castellà a les escoles catalanes. Moltes d'elles han anat més enllà i han demanat al professorat que no apliqui la sentència. La Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC) ha fet una crida a la desobediència aquest dimecres. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha rebutjat en declaracions a l'ACN que es vulgui imposar un model d'escola "a cop de sentència". A parer seu és a la Generalitat, no a l'Executiu ni la justícia espanyols, a qui correspon establir aquest model.
Sobre l'aplicació de la decisió del tribunal, ha valorat que la nova llei educativa espanyola, la LOMLOE, "avala" que la llengua vehicular de Catalunya és el català. Tot i això, no ha descartat que hi hagi famílies que, amb la decisió del Suprem a la mà, presentin noves denúncies. A més, Segura ha instat Educació a canviar la normativa lingüística de tal manera que sigui el Departament el que estableixi els projectes lingüístics, donant certa flexibilitat als centres perquè els adaptin a la seva realitat. Ha defensat que d'aquesta manera és com es donaria major seguretat a escoles i instituts. Segura també veu "insuficient" el pla d'impuls al català presentat fa unes setmanes pel Govern.
Aturada
Per la seva part, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha compartit la crida per a desobeir la sentència del Suprem. Aquest dimecres, el sindicat ha convocat aturades de classes als instituts del país aquest divendres. En la convocatòria, el SEPC ha alertat que el català "corre perill" i demana no normalitzar els "atacs" a l'escola pública catalana. "Sense català no hi ha escola", defensa el SEPC.
També conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat una carta als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics, malgrat la decisió del Tribunal Suprem. El conseller considera la decisió del Suprem una "greu atac" als fonaments del model d'escola catalana i insisteix que l'ensenyament de les llengües no va de percentatges.