El rebuig a l’acord per reformar la Llei de Política Lingüística sortirà al carrer dissabte 2 d’abril al crit "Que no ens retallin la llengua!". Els sindicats USTEC-STEs, la Intersindical, la CGT, la COS, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i les Associacions de Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) han convocat una manifestació per aquest dissabte contra l'acord assolit per ERC, JxCat, PSC i Comuns pel català. Dissabte passat centenars de persones ja van protestar a Barcelona per exigir que el català sigui l'única llengua vehicular a l'escola, en una convocatòria que va rebre el suport d'entitats sobiranistes i de l'àmbit educatiu, com ara l’ANC, el SEPC,  diversos consells locals del Consell per la República, el CDR de Barcelona, i la Plataforma per la Llengua, entre altres.

Els convocants de la protesta consideren que la proposta per modificar la Llei de política lingüística suposa "el punt final" del model d'immersió, “progressivament desmantellat des de fa anys”.  Afegeixen que amb l’acord es trasllada la responsabilitat als equips directius dels centres, i es deixa desprotegits els docents de possibles denúncies o pressions i denuncien que no compta amb el consens necessari entre la comunitat educativa. Els convocants de la protesta reclamen la retirada de la proposició per modificar la llei i l'obertura d'un debat ampli amb el conjunt dels agents socials per consensuar el futur del model lingüístic, que ha de tenir el català "com a llengua vehicular". Aquest model, afegeixen, ha de comptar amb els recursos suficients, especialment de suport a l’alumnat com ho són les aules d’acollida. La protesta està convocada a les 18 hores de dissabte 2 d’abril a la plaça Sant Jaume de Barcelona, d’on sortirà fins a les portes del Parlament.

Cartell de la convocatòria de la manifestació d'aquest dissabte 2 d'abril / EN

A favor del consens

La convocatòria arriba després que tant ERC, com el PSC i els Comuns hagin refermat el seu suport a la modificació que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola i delega a cada centre la decisió sobre la seva utilització, i alhora defineix la llengua catalana com a "centre de gravetat" del sistema d'educatiu. Pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’acord permet superar l’obstacle que representa la sentència del 25% de castellà del TSJC "a partir d'un consens polític amplíssim, criteris pedagògics i des d'un punt de vista jurídic amb molta solidesa”. Per contra, més de noranta personalitats han signat un manifest contra el polèmic acord, que "no pot ser aprovat perquè constitueix un retrocés amenaçador per al futur de la llengua en un àmbit que és clau per a normalitzar-la", asseguren.

 

"Protegir les escoles"

Precisament, el secretari general de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, rebutja en una entrevista a l'ACN  les crítiques de la comunitat educativa i afirma que un dels objectius de la modificació de la llei és "protegir les escoles", raó per la qual els seus projectes lingüístics seran "validats" pel Departament d'Educació. Vila sosté que la proposta acordada al Parlament "preserva el català com a llengua vehicular normal". En relació amb l'ús del castellà, creu que bona part de les escoles no hauran de canviar res "perquè ja arriben als nivells desitjats", mentre que moltes hauran de "millorar la posició del català".