“Llei d’Odi a la Policia i a la Guàrdia Civil”. Així denomina l’Associació Professional de la Guàrdia Civil (JUCIL) la modificació de la llei mordassa pactada entre Bildu i el govern espanyol, que ha aixecat el rebuig unànime, l’oposició frontal i la profunda preocupació dels sindicats policials espanyols. S’han expressat en les últimes hores, acusant l’executiu de “posar en perill” la vida dels agents i de “dinamitar” el principi d’autoritat i advertint que promouran les mesures legals que estiguin al seu abast per frenar la iniciativa. Els sindicats de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil coincideixen denunciant la “desprotecció” que creuen que genera una reforma que consideren que “lliga de peus i mans” als agents. JUPOL (el Sindicat de la Policia Nacional) i JUCIL coincideixen retraient al PSOE que ha acceptat canvis que “posen en perill la vida dels agents”, ja que “debiliten la seva capacitat d’actuació davant situacions crítiques”.
El que preocupa més els cossos policials és la prohibició de l’ús de les pilotes de goma. “És una línia vermella que no podem tolerar que es traspassi perquè suposa l’eliminació d’una eina fonamental per a la feina dels policies en situacions d’aldarulls greus i, amb la seva eliminació, es posa en greu risc la seguretat i la integritat física dels agents”, lamenta JUPOL en un comunicat, que avisa que aquest canvi generarà un “increment dels lesionats” entre la policia i entre els manifestants. “Només deixarà la possibilitat del cos a cos amb els manifestants violents”, rebla. En la mateixa línia, el Sindicat Unificat de Policia (SUP) considera que la “restricció” del material antiavalots és un “pal a les rodes per a la restitució de l’ordre públic davant de manifestants violents”. Per la seva part, l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) recrimina al govern espanyol que “continuï utilitzant els guàrdies civils com a moneda de canvi”.
“És inadmissible que el govern espanyol cedeixi davant dels qui al seu dia van donar suport a la violència i al terror, és una llei dissenyada per complaure a un partit que històricament ha donat suport a la violència contra les forces de seguretat”, argumenta Agustín Leal, secretari de comunicació de JUCIL, que considera que aquesta reforma “no respon a una demanda social, sinó a un interès polític per part del PSOE d’obtenir el suport de Bildu per tirar endavant els pressupostos”. Així mateix, l’Associació PRO Guàrdia Civil (APROGC) critica que el govern espanyol estigui “més preocupat pels seus propis interessos que pels interessos generals”. “El govern espanyol està completament equivocat en la direcció que ha pres: en lloc de deixar-nos desprotegits jurídicament, ha de blindar-nos legalment i proporcionar-nos material adequat”, afegeixen les fonts d’APROGC consultades per ElNacional.cat. I fan una crida: “Demanem que tots els agents de servei al carrer disposin de càmeres personals per demostrar que els guàrdies civils no atropellem els drets dels ciutadans i que són les patrulles les que pateixen agressions verbals i físiques en determinades intervencions”.
Una reforma que “debilita” el principi d’autoritat
Un altre dels focus de crítica per part dels sindicats és la “debilitació” del principi d’autoritat. Des de JUCIL, Agustín Leal adverteix que “convertir les infraccions per desobediència i resistència a l’autoritat en faltes lleus i eliminar les pilotes de goma en situacions d’alteració de l’ordre públic” implica “desarmar als guàrdies civils i policies”, “posa en risc la integritat dels agents”, “debilita la seguretat pública” i “deixa exposats els ciutadans en moments crítics”. “Aquesta reforma debilita l’autoritat dels agents i els converteix en objectius encara més vulnerables d’odi i violència”, rebla. L’APROGC avisa que els guàrdies civils “no poden treballar als carrers sense el suport del principi d’autoritat”. Per la seva banda, JUPOL considera que la nova llei és un “atac directe al ja per si mateix minvat principi d’autoritat dels agents” en un context “molt negatiu” per a les Forces i Cossos de Seguretat, amb “efectius desmoralitzats i debilitats” i en un escenari de “violència agreujada i amb una de fragant pèrdua del principi d’autoritat”.
Més crítiques. Nadia Pajarón, portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), manifesta la seva oposició “frontal” a una reforma que “sembla redactada més contra els policies que per afavorir el bon acompliment de la seva funció”. El SUP considera que, “en lloc de reforçar el principi d’autoritat o el càstig de conductes delictives”, la modificació de la llei mordassa contribueix a “afavorir la desobediència i l’atemptat contra els agents de l’autoritat” i “perjudica la Policia i els ciutadans, que patiran un empitjorament en la qualitat del servei de la Policia Nacional”. I l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) apunta que els guàrdies civils “no poden treballar als carrers sense principi d’autoritat” i “necessiten eines perquè puguin fer la seva feina amb seguretat en un moment en el qual les agressions sobre els guàrdies civils no paren d’augmentar any rere any”. “És urgent reforçar el principi d’autoritat i realitzar les modificacions necessàries en el Codi Penal per endurir les penes per agressió sobre els agents”, esgrimeixen. En els mateixos termes s’expressa l’Associació Pro Guàrdia Civil (APROGC).
“Esgotar totes les vies legals” i “tots els mitjans al seu abast”
I els sindicats no es quedaran quiets. El SUP deixa clar que “exhaurirà totes les vies possibles” perquè aquesta modificació “no tiri endavant” i “es doti els policies nacionals d’un marc legal” que els “protegeixi davant el desemparament i a la pèrdua constant del principi d’autoritat”. De la mateixa forma, JUCIL “s’oposarà, per tots els mitjans al seu abast que atorga l’ordenament jurídic, a qualsevol intent d’aprovar una legislació que posi en perill la vida i la integritat dels guàrdies civils i policies” i farà “tot el que estigui al seu abast perquè s’escolti la veu dels agents i es protegeixin els seus drets a qualsevol fòrum legislatiu o judicial necessari”. JUPOL també està “estudiant totes les mesures possibles per frenar” la reforma.