Desconvocades les dues jornades de vaga a les presons catalanes, després de quatre dies intensos de negociacions, fins a la matinada d'aquest divendres. Els sindicats de presons CCOO, UGT -el  majoritari-, CATAC, i Intersindical han desconvocat la vaga que havien anunciat per aquest divendres i per l’11 de maig vinent per exigir millores de seguretat al Departament de Justícia, després de  l’assassinat de la cuinera de la presó de Mas d’Enric per part d'un intern, que després es va suïcidar, el 13 de març passat. Representants sindicals i del Govern han mantingut des del 18 d'abril  reunions maratonianes per evitar noves protestes als nou centres penitenciaris catalans. Són les reunions de mediació que habitualment convoca el Departament de Treball, quan se li comunica una jornada de vaga, per tal que les parts intentin arribar a un acord. L'acord amb el Govern i la desconvocatòria  de les protestes dels sindicats de presons s'ha anunciat a les 5 de la matinada d'aquest divendres per part del Departament de Justícia.

Fonts de Justícia han destacat que l'acord signat  és un nou model organitzatiu i de condicions de treball 2024-2027, que equilibra les reivindicacions dels treballadors amb el model penitenciari català, centrat en la rehabilitació. Aquest conveni laboral, pendent de renovar des del 2006, es treballava des del gener passat, i es tenia el vistiplau de Funció Pública i Economia, amb la reserva d'uns 20 milions d'euros per complir aquest acord, finalment assolit amb la consellera de Justícia, Gemma Ubasart.

Sancions?

Aquest cop, la jornada de vaga dels treballadors dels centres penitenciaris va ser formalment comunicada a les institucions i, en previsió que no hi hagués un acord, l’administració ha fixat uns serveis mínims aquest dijous. En les protestes que es van fer després del crim de la Núria, els treballadors concentrats van bloquejar els accessos a les presons, fet que va provocar la suspensió de judicis, visites i permisos dels reclusos perquè no es podia entrar ni sortir dels penals. A més, per seguretat i falta de personal, la majoria de reclusos, uns 5.000, van estar tancats a les seves cel·les diversos dies. El Consell de l’Advocacia Catalana i entitats de drets humans van denunciar aquesta situació extrema. Per ara, el Departament de Justícia no ha informat si s’han obert expedients sancionadors o ha acordat alguna mesura per les protestes de certs funcionaris.

Uns 30 milions en millores laborals

El Departament de Justícia ha informat que, en el marc d’aquest espai de mediació, s’ha tancat un acord que implica millores laborals i de seguretat per als treballadors penitenciaris i del servei públic per valor de 30 milions d’euros aproximadament. Entre aquestes millores hi ha: millores retributives (entre 150 a 220 euros mensuals, a banda d'un increment del 13% del complement específic); millora dels torns horaris i compactació de la jornada laboral. Per exemple, el personal de vigilància farà cicles de 6 dies: 2 de treball i 4 de lliurança; dotació i millora dels equipaments, renovació dels equips d’intervenció, i sistemes de seguretat amb la incorporació de polsadors personals, aparells transmissors i adequació dels centres estàndards tecnològics, i més formació especialitzada i itineraris.

Reunions iniciades

En la crisi de presons, els sindicats van demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i especialment del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, a qui acusen de no aplicar accions per aturar l’augment d’agressions  als treballadors de presons per part dels reclusos. Al final, la renúncia del director de la presó de Mas d'Enric, Paco Romero, va facilitar que els sindicats aturessin les protestes. Govern i sindicats han iniciat negociacions  en dues taules: un grup de treball exclusivament centrat en l’àmbit de la seguretat dins dels 9 centres penitenciaris, i un altre sobre les condicions laborals, que dona continuïtat a la qual ja estava en marxa els darrers mesos, i on es va assolir un acord, força temps reclamat, sobre les prejubilacions dels funcionaris de presons, que ha de validar el govern espanyol.

Els serveis mínims

A l’espera de la resposta dels sindicats, el Departament d’Empresa i Treball  ha fixat els serveis mínims aquest dijous, si finalment hi ha jornada de vaga a les presons. En concret, per aquest divendres, s’indica que les persones dels equips directius, farà un servei habitual; el personal de l’àmbit de Servei Interior i personal de Serveis: ha de cobrir el mateix servei que en un dia festiu. (No es donen xifres concretes, només que en dies festius no és necessària la presència de tan personal perquè no hi ha activitats educatives, formatives, de treball productiu, etc. Es fan activitats de caràcter més lúdic i de lleure); el personal de l’àmbit de Rehabilitació ha de treballar el 50%, i a l’àmbit d’Administració, també el 50%.

Pel que fa als serveis mínims de l’11 de maig, com és dissabte, es fixa un festiu. Així, el personal de l’àmbit de Servei Interior i el personal de Serveis, ha de fer el mateix servei que en un dia festiu, distribuït segons les necessitats; el personal de l’àmbit de Rehabilitació: 50% del servei. I es recorda que el personal d’oficines no treballa els dies festius ni els caps de setmana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!