Més manifestacions contra els preus. Després que els transportistes i els taxistes hagin protestat contra l'augment de preus dels carburants al matí, aquesta tarda ha estat el torn dels sindicats. Comissions Obreres i UGT, les organitzacions sindicals majoritàries a Catalunya, han omplert la via Laietana abans d'arribar a la plaça Sant Jaume, on han llegit el manifest. Un miler de persones, la majoria d'elles mostrant banderes de CC.OO. i UGT, han desfilat pel centre de Barcelona en un ambient força festiu, amb una batucada oferint un toc musical, i alguns crits reivindicatius. L'acció ha volgut reclamar als governs de l'Estat i de la Generalitat mesures urgents davant l'escalada de preus generalitzada pel que fa a l'energia, l'electricitat i altres productes bàsics com els aliments.
La manifestació ha estat convocada a les quatre capitals de província catalanes, i també a diverses ciutats de tot l'Estat. A Barcelona, els assistents s'han començat a aplegar a la plaça Urquinaona abans de les 18 hores, convocats per nombroses organitzacions sota el lema 'Frenem els preus, evitem la pobresa'. Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors, les dues principals organitzacions sindicals han cridat a sumar-se a la manifestació, que també ha estat organitzada per les plataformes CTAC, UATAE, CONFAVC i +Drets +Justícia Social. També s'ha deixat veure la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach.
Impostos especials i control de preus
Abans de començar la protesta s'ha pronunciat el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros. Ros ha avisat que la pujada del preu dels carburants i la llum és un "problema estructural". "Això només es pot solucionar des del control dels preus, tant de l'electricitat de les estufes com de la benzina que posem per anar a treballar". Així, ha advertit a les administracions que "no només cal donar ajuts a sectors econòmics, sinó que al conjunt de la població". Fins i tot s'ha referit a les paraules de l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que va demanar als ciutadans europeus reduir l'ús de l'electricitat: "No podem demanar moderació en com posem la calefacció". I ha aprofitat per criticar la lentitud del Govern espanyol en anunciar mesures contra la situació actual.
També el secretari general de CC.OO. a Catalunya, Javier Pacheco, ha fet declaracions en una línia molt similar a la de Camil Ros. "La gent necessita poder pagar la llum i la cistella de la compra a un preu raonable", ha advertit, i ha reclamat solucions concretes a la Unió Europea, al Govern espanyol i a la Generalitat. "Una crisi afecta de manera més greu a la gent que més pateix, i les institucions han de donar resposta", ha afirmat. I ha aprofitat per rebutjar les demandes d'alguns partits polítics i sectors econòmics per abaixar els impostos: "Hem de poder reduir impostos especials als sectors més afectats per la crisi de l'energia, però posar-ne d'especials a aquells sectors que s'estan forrant d'aquesta situació".
Augment dels preus generalitzat
I és que a casa nostra l'augment de preus ja ha afectat diversos sectors. Un exemple clar és el de l'electricitat, que ja fa mesos que ha vist com s'ha anat escalant fins a trencar tots els rècords. Davant d'aquesta situació, generalitzada a molts països d'Europa, la UE està plantejant fer-hi front de manera conjunta. Però la guerra a Ucraïna encara ha afectat més severament el preu de la benzina: les sancions imposades a Rússia han disparat els preus de la gasolina i el gasoil, que la setmana passada conquistaven nous rècords històrics, augmentant un 9,9% i un 15% fins a una mitjana d'1,844 euros el litre pel que fa a la gasolina i 1,817 euros el litre pel que fa al gasoil.
És precisament aquest increment de preus el que ha començat a provocar manifestacions en altres sectors, com el dels transportistes i el dels taxis. Avui, Barcelona ha viscut una protesta a la Ronda Litoral, per on han passat els camioners, que han entrat des de la Zona Franca; alhora, el sindicat Élite Taxi ha convocat una marxa lenta des del Prat de Llobregat fins al Parlament. Totes dues protestes buscaven evidenciar el malestar davant l'augment de preus dels carburants.