La universitat tampoc no escapa dels episodis de discriminació i entrebancs a la llengua catalana. Des de la sindicatura de greuges de Catalunya s'investiga els retrets que va haver d'escoltar l'exconsellera Gemma Geis per part del tribunal que la va examinar el curs passat en el procés selectiu per a la seva plaça de professora a la Universitat de Girona (UdG). En ple examen dos membres de la comissió de selecció li van tirar en cara que hagués exigit usar el català durant les proves. El professor Luis Medina va lamentar que no fes ús de la llengua comuna com és el castellà o fins i tot l'anglès, mentre que la professora Mercè Darnaculleta va titllar de "falta de respecte a l'ètica universitària" el fet d'haver usat el català a les proves, a més de retreure-li el cost econòmic que havia representat la traducció simultània d'aquest procediment.
Geis va portar l'afer a la sindicatura de greuges i va denunciar "la passivitat de la UdG" davant les intervencions d'aquests dos membres de la comissió de selecció. Un cop investigats els fets, la síndica, Esther Giménez-Salinas, va fer arribar un escrit a la Universitat en què admet que, després de tenir accés a les gravacions de l'acte facilitades per Geis, havien pogut constatar les manifestacions dels dos professors sobre l'ús de la llengua, expressades, a més, "en un to impropi de l'acte que s'estava celebrant". El text adverteix que correspon a la UdG "eliminar qualsevol forma de discriminació o menyscapte que els membres de la comunitat universitària puguin patir en els seus drets i llibertats i ha de refusar adequadament tota actuació discriminatòria, entre d'altres, per raó de llengua i adoptar les mesures escaients".
Exigeix ètica a la UdG
En concret, Giménez-Salinas retreu que les manifestacions de la doctora Darnaculleta, que és professora titular de la Universitat de Girona i feia les funcions de secretària de la comissió de selecció, "no han estat objecte de cap actuació de refús per part de la UdG" sinó més aviat "d'una tolerància que compromet el respecte a la llibertat individual i al lliure desenvolupament de tots els membres de la comunitat universitària, que ha de perseguir, justament, la mateixa universitat".
En l'escrit, que la sindicatura va fer arribar a la Universitat el passat mes d'abril i al qual ElNacional.cat ha tingut accés a través de la normativa de Transparència, la síndica adverteix que la universitat "ha de portar a terme les seves funcions d'una manera ètica, ja que és l'ètica el fonament de totes les seves actuacions".
"En una situació d'asimetria com la que es va donar, entre l'aspirant i la comissió, al moment d'expressar els membres de la mateixa les seves crítiques a l'ús del català per part de la interessada, aquesta institució entén que la UdG hauria d'haver estat més proactiva i protectora dels drets dels aspirants", lamenta Giménez-Salinas, per la qual cosa insta en la seva carta a intervenir de forma expressa per evitar que es torni a produir una situació com aquesta.
La UdG diu que no en sap res
Quan l'escrit de la sindicatura demanant explicacions va arribar a la universitat, el 7 de maig passat, la polèmica era ja coneguda, atès que el 3 d'abril ElNacional.cat, ja havia publicat l'incident, del qual se'n van fer ressò múltiples mitjans i la mateixa UdG va respondre fent pública una nota assegurant que durant el concurs per a l'accés a la plaça "es van garantir en tot moment els drets lingüístics" de tothom.
Això no obstant, el 10 de juliol, el rector de la UdG, Joaquin Salvi, va respondre a Giménez-Salinas, en un escrit al qual també ha tingut accés ElNacional.cat, en què assegura que no tenien coneixement dels fets relatats i que l'afectada tampoc no ho ha traslladat a la sindicatura de la Universitat. "Aquesta institució no ha tingut coneixement dels fets transcrits amb anterioritat a la vostra comunicació", afirma Salvi al text on obvia el fet que, segons va detallar Geis, la secretaria general de la UdG era present a l'acte. A més, malgrat que la síndica explica al seu escrit que ha tingut ocasió de comprovar com es va desenvolupar el procés de selecció gràcies a les gravacions facilitades per Geis, la Universitat s'empara en el fet que no enregistra les proves en cap suport digital i que l'acta documentada no recull cap incident, per la qual cosa no disposa de "material que permeti fer una valoració acurada i amb rigor" sobre les actuacions dels membres de la comissió. Això sí, admet que una comissió de selecció ha de refusar qualsevol comentari que no sigui necessari o propi del procés d'avaluació.
La UdG sosté que va adoptar totes les mesures per garantir els drets lingüístics de la professora i que els membres de les comissions de selecció disposen d'una guia d'actuació, però que, si cal, la universitat la millorarà. Recorda, de nou, que la Universitat disposa dels seus propis canals per vehicular queixes i denúncies, i es compromet a atendre qualsevol recomanació o suggeriment que la síndica els faci arribar.
La sindicatura està analitzant la resposta de la universitat per tal de fer la seva valoració final.