La defensa dels cinc síndics electorals de l'1-O jutjats per desobediència ha presentat davant la jutge una entrevista de premsa en la qual el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, afirma que els acusats van complir "escrupolosament" els requeriments d'aquest òrgan.

En un escrit, al qual ha tingut accés Efe, l'advocat dels síndics, Ramon Setó, demana a la titular del jutjat penal número 11 de Barcelona que admeti l'entrevista com a prova documental i la tingui en compte de cara a la seva sentència, que encara no ha dictat.

Els síndics electorals que el Parlament va designar per a l'1-O —Jordi Matas, Marc Marsal, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès— van ser jutjats el passat mes de març en un judici en el qual la Fiscalia va demanar que se'ls condemnés a dos anys i nou mesos de presó, pels delictes de desobediència i usurpació de funcions.

Els cinc acusats, catedràtics i lletrats vinculats al món universitari, van ser nomenats el 7 de setembre del 2017 pel Parlament com a membres de la Sindicatura de l'1-O, que havia d'operar com una mena de Junta Electoral del referèndum, encara que van cessar dels seus càrrecs 19 dies després, quan el Tribunal Constitucional (TC) els va imposar una multa coercitiva de 12.000 euros diaris a cadascun.

Malgrat que el judici ja està vist per a sentència, la defensa dels síndics ha tingut coneixement ara d'una entrevista amb el president del Constitucional que va publicar el setembre del 2018 la revista oficial del Consell General de Notaria, Escritura Pública.

En aquesta entrevista, afegeix l'escrit de la defensa, González Rivas comenta la reforma legal del 2015 sobre el Constitucional i recorda que la potestat del tribunal per imposar multes coercitives s'ha usat solament en una ocasió, "davant les persones que ocupaven càrrecs no reconeguts en l'anomenada sindicatura electoral de Catalunya".

"Aquestes multes coercitives van propiciar que les persones en qüestió complissin de forma escrupolosa els requeriments del Tribunal Constitucional", prossegueix González Rivas en l'entrevista presentada davant el jutjat.

Per la defensa, és "enormement transcendent" que el president del Tribunal Constitucional afirmi que els síndics van acatar les seves ordres: "Si van complir escrupolosament els requeriments, és que no van desobeir i, per tant, no hi ha delicte", afegeix l'escrit.

L'advocat apel·la a la llei d'enjudiciament civil, que permet presentar proves una vegada celebrat el judici, sempre que siguin sobre fets nous.

"Procedeix, per tant, l'admissió de la prova documental que s'acompanya, en ser nova notícia (coneguda avui) i d'absoluta pertinència i utilitat en tractar-se de manifestacions sobre l'essència del delicte de desobediència realitzades pel president del Tribunal Constitucional", sosté Setó en el seu escrit.

La jutge penal ha de decidir ara si accepta la nova prova presentada per la defensa dels síndics.