El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest divendres amb la presidenta del Sinn Féin i líder de l'oposició al Parlament irlandès, Mary Lou McDonald, com a part d'una visita institucional del Govern a Irlanda. Després, tots dos han fet una compareixença conjunta, en la qual McDonald ha expressat el seu suport a Aragonès per negociar un referèndum d'autodeterminació i ha promès que, si el seu partit governa Irlanda, estarà disposat a reconèixer una Catalunya independent. "Per descomptat que hi hauria aquest reconeixement", ha afirmat la líder del Sinn Féin, que ha afirmat que "ho esperaria no només del Sinn Féin, sinó de qualsevol govern a Dublín i de tota la comunitat internacional". També ha assenyalat que una Catalunya independent hauria de formar part de la Unió Europea. "Tots som europeus", ha asseverat. 

McDonald s'ha mostrat a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya, però ha insistit en la necessitat que hi hagi un acord amb el govern espanyol sobre com fer aquesta consulta. "D'una manera o una altra, els catalans han de poder decidir", ha afirmat. La líder del Sinn Féin ha insistit que el més important ha de ser acordar "com els catalans" decideixen el seu futur, però ha valorat que un referèndum seria la manera més "democràtica, justa i sensata" per mantenir "la cohesió social".

Aragonès assegura que treballarà "molt més" per un Acord de Claredat

Aragonès, per la seva banda, ha expressat l'agraïment al Sinn Féin per "la solidaritat que ha mostrat sempre" amb Catalunya i ha assegurat que treballarà "molt més" per fer un "acord de claredat" que fixi les condicions d'un referèndum "reconegut". "Aquesta tasca no va d'una sola persona ni una sola formació política, sinó d'un país complet, és important oferir grans acords" Preguntat per la situació del president a l'exili, Carles Puigdemont, Aragonès ha expressat el seu "suport" per la situació judicial que afronta.

Aragonès i McDonald han mostrat bona sintonia després de la reunió que han mantingut a Dublín i han expressat el seu compromís en la construcció d'una "societat més justa, verda i feminista". En paraules de la líder del Sinn Féin, "hem debatut les múltiples oportunitats que tots països tenim i els plans per a un millor futur per a tots els ciutadans".

Tuit Pere Aragones Sinn Fein
Pere Aragonès es reuneix amb la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald

El Govern es reuneix amb la  Conradh na Gaeilge

Abans de reunir-se amb el Sinn Féin, el president, i també la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, han assistit a una trobada amb Conradh na Gaeilge, la principal organització de defensa i promoció de la llengua irlandesa per intercanviar experiències. L'irlandès és una llengua oficial de la Unió Europea des de fa un any, un estatus que el català no ha aconseguit. Per aquest motiu, el Govern ha volgut conèixer com ha estat aquest procés a Irlanda i com és "la tasca de promoció del gaèlic". "Ens estimem les nostres llengües i lluitem per elles. Esperem treballar junts.", ha afirmat Serret en una piulada. 

Aragones meritxell serret irlanda conradh na gaeilge
El president Aragonès i la consellera Serret es reuneixen amb la Conradh na Gaeilge a Irlanda. Foto. Govern