L'Ajuntament de Sant Cugat travessa una situació complicada que representa un duríssim revés per les aspiracions i el pla de govern del nou executiu format per Junts i Esquerra Republicana. Després del canvi de govern, donada la victòria de Junts en les eleccions municipals del 28 de maig, el nou consistori va encarregar un anàlisi intern de la situació econòmica que s'ha dut a terme durant els darrers mesos i que ha avaluat la situació heretada del tripartit format per ERC, PSC i CUP. Els resultats, anunciats aquest dilluns, revelen una situació econòmica molt crítica. L'Ajuntament de Sant Cugat té previst tancar l'exercici econòmic de 2023 amb un dèficit de 25,56 milions d'euros. "Són les pitjors xifres de la història d'aquesta administració", ha admès Carles Brugarolas (Junts), tinent d'alcaldia d'Economia, durant la presentació dels resultats.
A conseqüència d'aquesta situació, Brugarolas ha anunciat que en els pròxims mesos s'implementaran mesures que poden afectar directament a la ciutadania. També ha assegurat que, tot i les mesures que s'han de prendre, no s'apujarà la pressió fiscal i es mantindran les obligacions, però ha parlat de "repensar serveis i activitats" i de "prendre decisions valentes". Més enllà de les mesures que el mateix consistori haurà de prendre, la Generalitat també ha intervingut i ara l'Ajuntament està sota tutela de la Generalitat, una situació que impedeix que es puguin demanar crèdits financers i augmentar l'endeutament, una mesura que ha de servir per tractar de sanejar la situació econòmica del consistori santcugatenc.
Com s'ha arribat fins aquí?
Brugaroles ha exposat en la roda de premsa que l'arrel del problema es remunta a 2022, amb un ritme creixent de la despesa que va ser més intens que els ingressos, situació que es pronuncia aquest 2023. En xifres, entre 2020 i 2023 els ingressos corrents han caigut un 0,3% respecte als quatre anys anteriors, mentre que les despeses corrents han augmentat un 15%. Així doncs, l'equip de govern xifra en més de 25 milions d'euros aquest dèficit generat enguany i en un -4,49% l'estalvi brut. Una situació que, juntament amb els més de 9 milions de dèficits del 2022 i un estalvi brut també en negatiu (-2,13%), ha portat l'Ajuntament a estar tutelat per la Generalitat. Tot plegat, deixa l'Ajuntament amb una necessitat de finançament de 25,5 milions d'euros, tal com ha anunciat aquest dilluns el tinent d'alcaldia d'Economia. Pel que fa al deute de l'Ajuntament, en finalitzar l'exercici el volum total de deute viu a final de 2023 serà de 79,4 milions d'euros, només un 2,7% més alt que el 2019, any en què va entrar el govern format per ERC, PSC i CUP, gràcies a la impossibilitat legal de concertar noves operacions en el marc del pla de sanejament.
"Hem estat i som molt crítics amb l'anterior responsable d'economia de l'anterior govern, focalitzat en l'equip que liderava el PSC, ho fem de manera coherent amb el que havíem aportat, i era previsible que aquesta situació arribaria", assenyala. Per aquest 2023, es preveu que finalment els ingressos no financers suposaran una recaptació de 21 milions d'euros menys del que conta en les previsions pressupostàries, que va fer l'anterior executiu. "Estem davant d'una situació dura, inèdita en aquesta administració, que cal revertir", ha advertit. Ara caldrà aplicar un Pla de Sanejament, que estarà tutelat per la Generalitat.
Mesures concretes per fer front a la situació
Carles Brugaroles ja ha anunciat que el consistori ha posat en marxa un pla de sanejament amb mesures concretes per tractar de revertir una situació que qualificat de "la pitjor de la història" de l'administració santcugatenca. Les mesures, segons s'ha avançat avui, tindran "conseqüències que inevitablement patirà la ciutadania" i es replantejaran els serveis i les despeses. Així i tot, ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat afirmant que el consistori s'ha compromès a no apujar la pressió fiscal i a mantenir el compromís amb la despesa social, les obligacions i entitats. El govern santcugatenc també ha anunciat que una de les primeres mesures que es prendran serà la introducció de protocols de transparència i control, com l'adopció del sistema europeu de comptes o la planificació estratègica de la despesa. Amb tot, es preveu ajustar les mesures perquè no s'allarguin més enllà del pròxim any, donat que perdre 3 anys del mandat seria lesiu pels interessos del municipi, ha apuntat el regidor.
Després de l'exposició de les dades econòmiques aquest dilluns, també s'han produït reaccions entre les files del govern municipal. Una de les primeres, la de Jordi Puigneró (Junts) i actual tinent d'alcaldia de Bon Govern, Relacions Institucionals i Ciutat Digital de Sant Cugat i exvicepresident de la Generalitat. "Avui hem conegut la penosa situació econòmica que hem heretat de l'anterior Govern tripartit de Sant Cugat (recordar que el PSC era el responsable d'Economia). Ara entenem per què no van voler aprovar el pressupost de l'any passat tot i tenir majoria per fer-ho", ha afirmat en una publicació a X (antic Twitter).