La situació econòmica de l'Ajuntament de Tarragona és crítica. Si fa una setmana l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès anunciava un dèficit d'uns 25 milions d'euros, aquest dilluns ha estat el torn del consistori tarragoní. L'alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, ha anunciat que el consistori està en risc de fallida per greus problemes de liquiditat i ha afirmat que existeix un dèficit de 14 milions d'euros. "El nostre objectiu és resoldre els problemes de la ciutat de Tarragona sense deixar ningú enrere i cobrint tots els espais de la persona, des de l’oci al negoci", ha remarcat el batlle socialista. El govern municipal, que es troba en minoria, ha de negociar amb els partits de l'oposició possibles retallades de la despesa i una possible pujada d'impostos per tal d'evitar aquesta fallida.
Els motius exposats per Viñuales que justifiquen aquesta diferència entre els ingressos i les despeses, i que deixen un forat de 14 milions d'euros, serien l’increment de l’IPC, l’augment del preu de l’energia, els interessos o la inflació. Un altre dels factors que explica la greu situació econòmica del consistori són les regles fiscals i les conseqüències que tenen al pressupost. Per la seva banda, els tècnics municipals d’Intervenció i del Servei de Control i Estudis Econòmics de l’Ajuntament de Tarragona situen la disminució dels ingressos del consistori 2024 en 1.252.029,53 euros. "Hem de trobar solucions. Quan portem 100 dies de govern, tot i que són situacions que hem heretat, no estem feliços", ha afirmat l'alcalde durant la roda de premsa on ha exposat les dades econòmiques.
Per tal de fer front a la situació, Viñuales s'ha reunit amb tots els grups municipals aquest dilluns per comunicar-los la realitat econòmica de l'Ajuntament. "En uns dies presentaré una proposta d’ordenances fiscals. Som un Govern responsable i no volem deixar de prestar serveis". Tanmateix, l'alcalde ha advertit que la situació és molt complicada i això "pot afectar serveis bàsics que es presten com els serveis socials, la neteja i la jardineria, la policia, les llars d’infants, els centres cívics o l’escola d’adults".
De moment, el batlle no ha volgut donar més detalls de quines podrien ser algunes de les accions previstes, però ha subratllat que "no volen retallar serveis públics", ja que "si no ho fa el consistori, no ho farà ningú". Tot i això, ha afegit que la situació és "molt complicada" i que es podrien veure afectats serveis bàsics com el de la neteja, la jardineria, la policia, les llars d'infants, els centres cívics o l'escola d'adults, entre altres. "Si no actuem, podem tenir problemes, perquè haurem de retallar en 14 milions d'euros en serveis públics", ha afirmat. Malgrat tot, el govern municipal ha assegurat que la ciutat sí que compta amb la capacitat inversora suficient i que la ciutadania ho podrà comprovar durant els pròxims quatre anys. "El problema és que no tenim diners per pagar la factura de la llum", ha assegurat Viñuales, qui ha explicat que l'Ajuntament es troba en un punt en què "sí que pot construir una biblioteca, però després no podria pagar" les despeses que generi.
El cas de Sant Cugat: 25 milions de dèficit el 2023
La situació de Tarragona recorda, inevitablement, a la que viu l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. El consistori, ara dirigit per Josep Maria Vallès (Junts), va anunciar la setmana passada un dèficit de 25 milions d'euros l'any 2023. Les causes del forat econòmic del consistori del Vallès Occidental són semblants a les de Tarragona, segons va explicar el tinent d'alcaldia d'economia, Carles Brugaroles. El forat econòmic de Sant Cugat es deu al ritme creixent de la despesa que va ser més intens que els ingressos, situació que es pronuncia aquest 2023. En xifres, entre 2020 i 2023 els ingressos corrents han caigut un 0,3% respecte als quatre anys anteriors, mentre que les despeses corrents han augmentat un 15%. El responsable d'economia va qualificar la situació econòmica com "la pitjor de la història" d'aquesta administració. A conseqüència d'aquesta situació, Brugarolas va anunciar que en els pròxims mesos s'implementaran mesures que poden afectar directament la ciutadania. També va assegurar que, tot i les mesures que s'han de prendre, no s'apujarà la pressió fiscal i es mantindran les obligacions, però va parlar de "repensar serveis i activitats" i de "prendre decisions valentes".