La sequera continua avançant a Catalunya cap als pitjors escenaris. Després de perdre mig punt en l'última setmana, els pantans de les conques internes se situen al 25% de la seva capacitat, el que equival a menys de la meitat que l'any passat per aquestes mateixes dates.

La dada és especialment alarmant si tenim en compte que l'any passat va ser classificat com a 'molt sec'. Però és que si ho comparem amb la mitjana de la dècada, la cosa és encara pitjor, ja que segons els registres acumulats aquesta setmana haurien d'estar al 81% de la seva capacitat.

També a l'Ebre

Amb tot, l'anomalia no afecta tan sols els sistemes Ter-Llobregat i Muga-Fluvià, sinó que s'ha estès a la conca de l'Ebre. Així, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre declarava ahir a la conca del Segre en situació d'excepcionalitat, després de deu mesos en emergència per sequera.

Una de les primeres conseqüències ha estat l'històric tancament del canal d'Urgell, amb el que es dona per finalitzada la campanya de reg per a la present temporada. D'aquesta manera es deixa d'atendre el subministrament a més de cinquanta mil hectàrees de cultiu, la qual cosa pot comportar la pèrdua de les collites amb la consegüent ruïna dels agricultors.

La presidenta de la CHE, María Dolores Pascual, anunciava aquest dimecres la posada en marxa d'una Comissió Permanent de la Sequera per a la conca de l'Ebre, que ve arrossegant una notable i progressiva reducció de les aportacions des de fa més de dos anys.

Una situació d'escassetat que fins ara s'ha pogut compensar amb les reserves d'aigua embassada. Tanmateix, la falta de pluges durant l'hivern i el que va de primavera ha agreujat l'escassetat d'aportacions als pantans, afectant molt especialment els del Segre.

La prioritat és ara el proveïment urbà

A causa d'això, a començaments d'any es van posar en marxa les primeres restriccions al regadiu, unes mesures que han acabat donant pas a la declaració d'excepcionalitat i al tancament de l'esmentat canal d'Urgell. Una mesura del tot extraordinària, ja que mai no s'havia hagut d'aplicar des de l'entrada en funcionament d'aquesta important infraestructura hidràulica, l'any 1862.

Segons la presidenta de la CHE, les aportacions d'aigua durant aquest mes d'abril han estat encara pitjors, resultant "extraordinàriament reduïdes" en comparació amb la qual cosa se sol recollir aquest mes i "molt més pessimistes que les estimacions més baixes" per a l'època de l'any.

De fet, els registres anotats aquest abril, un mes considerat plujós a tota la conca, han estat més propis del mes d'agost, la qual cosa segons la seva opinió "anuncia un estiu molt complicat", amb mesures que en els propers mesos podrien arribar a ser "més intenses i més estrictes" i centrades en un objectiu prioritari: proveir degudament les poblacions i garantir l'accés dels habitants a l'aigua de boca.