El govern espanyol segueix emplaçant-se a la decisió judicial sobre el retorn dels béns de Sixena com a forma d'aïllar la polèmica sobre que el trasllat es produeixi en meitat de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El portaveu i ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que "no tenia res a dir", ja que la data havia estat fixada pel magistrat l'11 de desembre i l'executiu acataria. Tanmateix, De Vigo ha advocat perquè el trasllat no perjudiqui les obres. "Aquestes coses requereixen temps", ha dit.
El portaveu ha recordat que el jutge li va enviar un "requeriment personal" que li va arribar fa deu dies en què li demanava "una sèrie de dades", com ara el lloc on es trobaven, el seu nivell de protecció i les condicions de trasllat, entre d'altres.
"Vaig contestar immediatament al jutge dient-li que les sentències cal complir-les i que, per tant, donaria ordre que es complís i al mateix temps vaig dir a la Conselleria de Cultura que donés resposta a la sèrie de preguntes que em feia el jutge".
"He vist que després el jutge ha fet una altra providència en la qual fixa una data –11 de desembre– i commina les forces i cossos de seguretat de l'Estat a fer aquest trasllat. Aquesta és una decisió del jutge en la qual jo no tinc res a dir".
Segons es va fer públic aquest dimecres, el Jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca ha reactivat el procés d'execució provisional de la sentència que condemna la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a reintegrar a la seva ubicació original les valuoses pintures murals de la Sala Capitular del Monestir de Sixena.
La decisió es produeix dies després que el magistrat substitut de l'òrgan de primera instància número 1 acordés l'entrada de les forces de seguretat en el Museu de Lleida, dilluns que ve, per recuperar 44 peces del cenobi la devolució de les quals va ser decretada per aquest mateix jutjat en abril del 2015.