L'eurodiputat del PSC Javi López ha estat escollit com un dels 14 vicepresidents del Parlament Europeu per als pròxims dos anys i mig. Feia deu anys que un català no ocupava aquesta responsabilitat. L'últim a ser-ho havia estat Alejo Vidal-Quadras. López ha obtingut 377 vots, els suports suficients per ocupar el càrrec, ja que la majoria necessària era d'almenys 333. El càrrec pot ser renovat per a la resta de legislatura. El Parlament Europeu té en total 14 vicepresidents, i els socialdemòcrates n’havien presentat cinc candidats, entre els quals López. En el repartiment de vicepresidències, una se l'ha endut Esteban González Pons, del PP.

A través d’un comunicat del PSC, Javi López ha expressat la seva satisfacció per l’elecció i ha manifestat que els vicepresidents de la cambra “són una figura influent i reconeguda, que hauran de treballar per a enfortir el rol del Parlament i empènyer una integració europea que faci front tant als grans reptes globals com als problemes de la ciutadania”. El polític català ha agregat que, “entre altres coses, decidiran sobre l’ús de les llengües cooficials com el català al Parlament Europeu, una petició formal del Govern d’Espanya amb la que els socialistes europeus estan fermament compromesos”.

López espera encara conèixer l’assignació final de carteres als vicepresidents i ha remarcat que treballarà per “protegir el consens democràtic europeu i el pluralisme, combatre la influència de l’extrema dreta dins els òrgans de l’Eurocambra, i fer un parlament més sostenible, transparent, amb millor rendiment de comptes i una major participació de la ciutadania”. Al mateix temps, Javi López ha agraït “la confiança a la delegació socialista espanyola i al conjunt del grup dels socialistes europeus per l'oportunitat d’exercir aquesta important responsabilitat”.

Altres candidats

A banda de López, es presentava per a la vicepresidència  l'alemanya Katarina Barley, l'exministre d'Afers Europeus de Romania, Victor Negrescu, la danesa Christel Schaldemose, i la italiana Pina Picierno. Com a membres de la Mesa del Parlament Europeu, una de les qüestions que els vicepresidents poden haver de debatre durant aquesta legislatura com a membres de la Mesa del Parlament Europeu és la de permetre o no l'ús del català als plenaris de l’Eurocambra.

Javi López Fernández té 38 anys i en fa 10 que és eurodiputat. Va arribar a Brussel·les quan encara no havia complert la trentena per a substituir l'històric Raimon Obiols. Va néixer a Madrid, però de petit va anar a viure amb els seus pares al barri de les Corts de Barcelona. És llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i va cursar un màster de Lideratge per a la Gestió Política i Social a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En el seu currículum acadèmic també destaquen cursos a Harvard Kennedy School i a la London School of Economics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!