Els 9 diputats aconseguits pel Partit Socialista de Galícia (PSdeG) en les eleccions d'aquest diumenge són el pitjor resultat en la història dels socialistes gallecs, mentre que el PP ha aconseguit una nova majoria absoluta en aquest territori, tot i perdre dos escons. Encara que la sensació anys enrere era que el PSdeG havia tocat fons amb els 14 diputats aconseguits tant el 2016 com el 2020, en plena pandèmia, en aquests comicis, liderats per primer cop per José Ramón Gómez Besteiro, han retrocedit de nou, situant-se per sota de la desena d'escons. Un retrocés a costa de l'ascens del BNG amb Ana Pontón al capdavant, que, en canvi, aconsegueix el millor resultat de la formació en ser capaç d'aglutinar bona part del vot contra el PP. Els socialistes han obtingut en total un 14% dels vots, menys de la meitat que els nacionalistes, i han perdut un 5,3% respecte del 2020.
🔴 Resultats Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant
🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions a Galícia
Quan el recompte de vots ja fregava el 100%, José Ramón Gómez Besteiro ha comparegut davant la premsa amb cara de circumstàncies, felicitant per la victòria Alfonso Rueda: "Ja he trucat al candidat del PP, nosaltres els socialistes acceptem els mandats de les urnes", ha assegurat el candidat socialista, lamentant, això sí, que els 9 diputats i poc més de 200.000 vots es queden molt lluny dels resultats que esperaven aquesta nit electoral. Besteiro també s'ha mostrat trist per no haver aconseguit traslladar a la ciutadania gallega que "el canvi era necessari" durant la campanya: els gallecs han tornat a escollir un president del PP i per majoria absoluta, com han fet consecutivament des del 2009.
El PSdeG ha estat tercera força en totes i cadascuna de les províncies gallegues, sense excepció i només s'ha imposat com a primera força en uns pocs municipis de tota l'autonomia repartits entre Lugo, d'on és el candidat Besteiro, i Ourense. En aquesta província, els socialistes gallecs han perdut dos diputats, que han anat a parar a les mans de Democracia Ourensana, partit regionalista liderat pel polèmic alcalde de la ciutat Gonzalo Pérez Jácome, i al BNG. N'ha cedit tres més per als nacionalistes gallecs, un per la Corunya i la resta a Pontevedra. A Vigo, ciutat governada pel socialista Abel Caballero amb amplíssima majoria, la derrota del PSdeG és especialment pronunciada: ha perdut respecte del 2020 uns 20.000 vots. Lugo és l'única de les quatre províncies on els socialistes han aconseguit resistir i han conservat els seus dos representants.
La majoria absoluta del PP fa inútil la derrota del PSdeG a costa del BNG
En les últimes setmanes, els socialistes ja s'havien fet a la idea que Pontón els superaria tant en vots com amb escons i que, per tant, seria la segona força a Galícia, com ja va passar el 2020, tot i que llavors la diferència entre els dos partits era de 5 escons i amb els resultats d'aquest diumenge s'eixampla fins als 16. La possibilitat d'un tomb electoral, amb el PP perdent la majoria absoluta en el seu feu històric a l'Estat, era un hipotètic consol per als socialistes davant la fuga de vots cap a la seva esquerra; que no es va produir, per exemple, en les eleccions generals del 23 de juliol, on el PSOE va veure millorar el seu resultat respecte del 2019. Que el PP hagi aconseguit retenir la seva majoria absoluta i que, per tant, l'ascens del BNG a costa seva hagi estat en va perquè l'esquerra pogués prendre als populars una presidència històrica de la formació, encara fa més gran la ferida al PSdeG.
Aquestes eleccions, avançades pel president gallec i guanyador dels comicis, Alfonso Rueda, han ocupat els focus de la política nacional per primera vegada en molts anys, i suposen un cop a Pedro Sánchez, qüestionat arreu de l'Estat per la seva aposta per l'amnistia al procés, tot i que el president del govern espanyol no s'ha bolcat en la campanya electoral, a diferència del que ha fet l'expresident de l'autonomia i cap de l'oposició a Espanya, Alberto Núñez Feijóo.