Els socialdemòcrates tenen coll avall que, per resoldre l’atzucac europeu, caldrà fer sacrificis. Els socialistes espanyols s’obren ara a votar a favor del nomenament del candidat de Giorgia Meloni per a la Comissió Europea a canvi que Teresa Ribera també entri dins de l’executiu comunitari. És el preu que estan disposats a pagar davant de la situació de bloqueig que es viu a Brussel·les: el Partit Popular Europeu ha comprat a Alberto Núñez Feijóo l’estratègia d’embarrancar el nomenament de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, mentre que els socialdemòcrates són reticents a avalar els candidats ultres que proposen Itàlia i Hongria, perquè no formen part de la coalició que manté dempeus Ursula von der Leyen.
“La Unió Europea no pot endinsar-se en la inestabilitat amb vetos creuats de mirada curta”, sostenen les fonts consultades per aquest diari, que assenyalen que la millor manera de “protegir Europa” és aconseguir “que la Comissió es posi en marxa”. A parer dels socialistes, tenen la “responsabilitat” d’intentar que l’executiu comunitari “no depengui de les maniobres de Donald Trump i la ultradreta”. “El més rellevant és què fa la Unió Europea davant d’una nova administració de Trump que amenaça amb aranzels a productes europeus, amb una guerra comercial amb la Xina, que desafia l’ordre multilateral i que manté una actitud de provocació”, sostenen aquestes mateixes fonts.
Sigui com sigui, i amb l’objectiu que Ursula von der Leyen tingui ja format com més aviat millor un executiu en el qual estigui Teresa Ribera, els socialistes es mostren ara oberts a col·locar-hi també l’italià Raffaele Fitto. “La Unió Europea no pot permetre’s una mirada miop en el delicat context geopolític en el qual es troba; la decisió que cal prendre no és ‘si Ribera o si Fitto’, perquè la decisió estratègica és arribar a un consens que protegeixi Europa en un escenari internacional especialment perillós”. Paral·lelament, el diari El País publica aquest dilluns que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té previst reunir-se amb Ursula von der Leyen durant la cimera del G-20 que se celebra aquests dies al Brasil, amb la intenció de desbloquejar l'atzucac.
L’altre candidat extremista que genera enormes reticències en els socialdemòcrates és Olivér Várhelyi, que ha estat proposat per l’executiu ultra de Viktor Orbán. Actualment, la Comissió de Von der Leyen se sosté per una coalició de la família europea dels socialistes, liberals i populars. Però el líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, té una estratègia política que passa per l’apropament a l’extrema dreta, per la qual cosa pressiona els socialdemòcrates perquè hi donin la seva llum verda. Davant d’aquest atzucac, els populars han demanat votar en bloc els candidats i evitar així ‘traïcions’.
Per tal d’incrementar el preu del suport dels populars a Teresa Ribera —i amb l’objectiu de casar-se amb Feijóo de cara al congrés dels populars europeus que se celebrarà el 2025— Manfred Weber ha posat dues condicions per donar suport al nomenament de la vicepresidenta tercera del govern espanyol. Ara l’insten a comparèixer al Congrés dels Diputats i donar explicacions sobre la DANA (ho farà aquest dimecres) i també comprometre’s a dimitir si la Justícia l’acaba imputant per la catàstrofe meteorològica.