Reunió entre el president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) al Palau de la Generalitat. I esquivada d'Òmnium Cultural. La nova normalitat que vol reflectir el líder socialista l'està duent a reunir-se amb entitats, sindicats, associacions, alcaldes o expresidents durant els primers mesos del seu executiu. Però l'agenda a vegades no quadra amb la realitat. Aquest dimecres hi havia previstes reunions del president amb Òmnium i SCC, però quan es va fer pública l'agenda, l'entitat independentista va anunciar que la cita del seu president, Xavier Antich, amb Illa quedava ajornada. Qui sí s'ha presentat a la plaça Sant Jaume és la presidenta de SCC, Elda Mata, que ha agraït els "gestos" que creuen que el president ha tingut a favor de "la lleialtat i el respecte institucional i la neutralitat de les administracions". Mata ha assegurat que el president de la Generalitat va en "bona direcció" i ha agraït el to i la cordialitat de la trobada.

Tot i això, la presidenta de Societat Civil Catalana també ha volgut marcar distàncies i ha admès que tenen “discrepàncies” en qüestions com el finançament o l'amnistia, dues propostes acordades amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Mata, però, ha apuntat que forma part de "la normalitat democràtica". En aquesta línia, la presidenta de l'entitat espanyolista ha carregat contra el que ha descrit com a "supremacisme d'una ideologia nacionalista que creu que Catalunya hauria de ser beneficiada singularment per sobre de la resta dels espanyols". 

Finançament singular i educació

A la reunió també hi ha assistit el vicepresident de l'entitat, que ha subratllat la necessitat de millorar el sistema de finançament, però demanen que "resoldre un tema a Catalunya no provoqui un altre molt més gran a l'Estat". "Creiem que ha d'haver-hi aquesta solidaritat però no sols per una conjuntura electoral ni interès per governar, sinó per construir un finançament per a totes les parts de l'Estat perquè no sols una part estigui contenta", ha afegit.

Mata ha explicat que una altra de les qüestions que des de SCC han traslladat a Illa és que "el model català d'educació és un fracàs" i que hi ha, a parer seu, una doble discriminació en el sistema educatiu als alumnes que tenen el castellà com a llengua materna. "Vam mostrar la nostra preocupació perquè creiem que el sistema d'educació català no dona bons resultats. No tenim res en absolut amb una llengua que també sentim nostra", ha agregat Ramos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!