"Tornem als carrers. Independència", és el lema de la mobilització independentista de la Diada nacional de Catalunya del pròxim 11 de setembre, amb la qual les principals entitats de la societat civil vinculades al moviment aspiren a "recuperar la força i l'impuls" de les mobilitzacions massives de l'etapa 2012-2017. En un moment en el qual l'independentisme ha estat en hores baixes, havent perdut la majoria absoluta al Parlament i amb les constants disputes i desavinences entre els dos principals partits, Junts i ERC, fins al punt d'haver arribat a trencar un Govern de coalició, ara les entitats marquen el repte de recosir ferides i bastir ponts per "des de la diversitat i la pluralitat" posar al centre l'objectiu que tenen en comú, la independència de Catalunya, i "sumar forces per combatre un Estat espanyol antidemocràtic".

Escenifiquen aquesta unitat una mobilització que, sota la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), com cada 11 de setembre, enguany aplega també Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el Consell de la República, la Intersindical i CIEMEN. Com ha afirmat el president de l'ANC, Lluís Llach, aquest dijous en roda de premsa des de l'Arc del Triomf de Barcelona, no hi havia tantes entitats sumant-se a la convocatòria des del 2016. En un moment també de discrepàncies dins del moviment per les negociacions d'Esquerra Republicana per una eventual investidura del socialista Salvador Illa com a president, sobre la qual cosa l'ANC s'ha posicionat en contra reiteradament, avui Llach ha rebutjat fer qualsevol declaració sobre això perquè el missatge que volen donar, ha insistit, era la unitat. Pel que fa a la presència de polítics, el president de l'ANC tan sols ha afirmat que la mobilització estarà oberta "a tothom que vulgui venir" i que és "la seva responsabilitat" si ho fan o no.

Presentació Diada 2024 Lluís Llach Xavier Antich Eva Parey
Presentació de la Diada 2024 a Arc del Trimof / Eva Parey

Aquest 2024, com ja es va avançar ahir, la mobilització serà descentralitzada, amb manifestacions i/o concentracions paral·leles a cinc de les principals ciutats de Catalunya: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa, "perquè es pugui mobilitzar tot el territori". Totes comencen a les 17:14. Cadascuna de les mobilitzacions amb una temàtica relativa als principals problemes que afronta el país i que l'ANC atribueix a "les conseqüències nefastes de la dependència". A Barcelona el tema serà l'habitatge i es convoca una manifestació des de l'estació de França fins a l'Arc del Triomf, a on hi haurà els parlaments. A Girona es denunciarà la "degradació del sistema sanitari per la falta de recursos", al carrer Jaume I; a Tarragona es parlarà de "l'espoli fiscal" i el "col·lapse dels trens de Rodalies i regionals", amb una manifestació des del passeig de les Palmeres fins al monument als herois del 1811; a Lleida els problemes de la pagesia, des de la plaça dels Pagesos fins a la plaça Ricard Vinyes; i a Tortosa el "desequilibri territorial i la mala gestió dels recursos hídrics".

Llach: "Tornem als carrers amb determinació i unitat"

El president de l'ANC, Lluís Llach, ha defensat aquest dijous que "la independència, l'alliberament nacional, és la clau de volta de tota la resta d'alliberaments socials o col·lectius" i ha destacat la "necessària unitat de l'independentisme": "La societat civil organitzada ens unim per recollir la voluntat de la gent, des de la unitat. Ens conjurem a assumir el lideratge de l'embat polític. Tornem als carrers amb determinació i unitat", ha apuntat. Tot seguit, Llach ha afirmat que "la repressió del 155, les actuacions de les clavegueres, els enganys dels polítics de la metròpoli espanyola o el cop d'estat judicial mesuren amb molta precisió el preu que els catalans paguem per ser espanyols, un preu insuportable". El també cantautor considera que "les conseqüències de la dependència de la metròpoli" són un problema de supervivència col·lectiva com a societat de Catalunya.

Presentació Diada 2024 Lluís Llach Eva Parey
Lluís Llach a la presentació de la Diada 2024 / Eva Parey

Antich: "No ens podem permetre el luxe de perdre ni un activista"

Per la seva part, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha destacat la necessitat de "treballar millor per la coordinació que el moviment i la ciutadania reclama". Tot i les diferents postures de les diverses entitats, Antich ha fet una crida a convertir la Diada en "una gran manifestació de país, des de la diversitat i la pluralitat". El líder d'Òmnium demana un "front comú per demostrat que l'independentisme és fort, transversal i madur estratègicament".  "No ens podem permetre el luxe de perdre ni un activista" ha afirmat Antich, que tot i admetre que les urnes han mostrat darrerament que hi ha hagut un desencant i una decepció, ha argumentat que als carrers "no pot faltar ni un" per "condemnar un estat que ens reprimeix i juga brut". Òmnium farà la festa de la llibertat al passeig Lluís Companys com sempre.

Xavier Antich Presentació Diada 2024 Eva Parey
Xavier Antich a la presentació de la Diada 2024 / Eva Parey

Per la seva part, el president de CIEMEN, David Minoves, ha posat el focus en una mobilització que també ha de ser "contra el discurs d'odi i el populisme antipolític que ens vol trencats com a societat i com a país". En aquest sentit, ha defensat la llengua com a element de cohesió de tothom a Catalunya, "vinguin d'on vinguin". En nom de La Intersindical, la secretària nacional Ester Rocabayera ha defensat que cal sortir als carrers "per dir que ens cal una indústria sostenible, salaris dignes, una jornada laboral del s.XXI i per disposar d'un sistema de protecció social fort"; i tot amb uns marcs laborals "acordats aquí i no a Madrid". Finalment, Jordi Gaseni (AMI) ha reclamat als governs locals que facin de corretja de transmissió del moviment independentista. "Sortim al carrer per reivindicar la sobirania perduda, la d'un país que vol ser Estat. Mostrat que l'afany continua intacte", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!