La plataforma espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) s'ha reunit amb el president de l'Aragó, Javier Lambán, i el baró socialista s'hi ha desfet en elogis "a la Catalunya constitucional que representen". Lambán ha publicat fins i tot a la xarxa la celebració de la trobada, i ha mostrat voluntat de col·laboració amb els espanyolistes catalans. "Els manifesto el meu respecte, afecte i solidaritat amb la Catalunya constitucional que ells representen, i acordem col·laborar en el seu projecte Mapa digital d'història en comú, des de les idees similars que està impulsant el govern d'Aragó", ha insistit.
Polèmica dels Jocs d'Hivern
Durant la trobada, SCC ha esperonat la polèmica sobre la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030, secundant el protagonisme que hi reclama el govern aragonès. Seguint les tesis de Lambán, el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, ha apostat per uns jocs als Pirineus "sense subordinació, ni prepotència per part de cap de les comunitats autònomes", Aragó i Catalunya, "com s'ha donat recentment per part d'alguns dirigents de la Generalitat". Ha proposat que els Jocs se celebrin "en peu d'igualtat" entre les dues comunitats, i ha argumentat que és l'hora "de la cooperació, del treball conjunt, perquè la ciutadania s'ho mereix i les terres dels Pirineus requereixen un esforç conjunt, honest, sincer i valent per una candidatura que ens projecti al món”.
Projecte d'història compartida espanyola
SCC ha presentat també a Lambán un projecte digital de difusió "de la història compartida per les dues regions", amb visió espanyola. Han explicat que el projecte es basa en la geolocalització i la realitat augmentada, i pretén "recordar tots els vincles" que uneixen les dues comunitats "i amb la resta d'Espanya". "Massa vegades, a Catalunya, quan s'ensenya Història ens centrem en allò que ens divideix, en les èpoques problemàtiques, i ens oblidem dels temes que ens uneixen", una "estratègia de desconnexió" a la qual han oposat el seu "projecte d'enllaç". A la trobada hi ha assistit la catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona María Ángeles Pérez Samper, que dirigeix aquest projecte.
El conseller d'Educació del Govern d'Aragó, Felipe Faci, ha assenyalat que la Direcció General de Patrimoni Cultural aragonesa ha començat a treballar en un projecte similar al plantejat per Societat Civil Catalana, un mapa digital de la Història comuna al voltant de la Corona d'Aragó. "Casualment, teníem un projecte que ja estàvem duent a terme, que està en fase de disseny i és similar, al voltant de la Corona d'Aragó", ha indicat Faci. És un projecte "de gran interès per al Govern d'Aragó en un moment molt oportú", ha continuat Faci, que ha explicat que hi ha un nou currículum d'Història en aplicació de la nova Llei d'Educació i l'Administració aragonesa, que està treballant en la part que li correspon, el 40%. D'aquesta manera, les dues iniciatives "coincideixen en el temps, l'interès i l'oportunitat", de manera que tant Lambán, com Faci tenen interès a celebrar reunions més tècniques per parlar de continguts: "Es tracta de destacar la Història de la Corona d'Aragó en els llocs i personatges que van ser-ne protagonistes".