Societat Civil Catalana (SCC) vol impedir un revés a Europa. L'entitat ha demanat al govern espanyol i a la diplomàcia espanyola que intervinguin per frenar l'informe del Consell d'Europa que demana deixar els presos polítics en llibertat, ja sigui per la via dels indults o altres mecanismes, i que es retirin les euroordres. Des del punt de vista de SCC, es tracta d'una "resolució injusta, lesiva i inacceptable".

En un comunicat recollit per Europa Press, l'entitat expressa que, en cas que s'aprovi, seria "perjudicial per al futur d'Europa" i suposaria "un cop clar als fonaments de l'edifici europeu". La mateixa SCC s'ha encarregat de difondre un informe alternatiu elaborat pel catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rafael Arenas, que indica que "el text del Consell d'Europa fa una presentació esbiaixada, parcial i interessada dels esdeveniments del setembre i octubre de 2017 a Catalunya".

Un informe que suposa un revés per a l'Estat espanyol

El document, elaborat pel Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, demana a les autoritats espanyoles, a grans trets, que alliberin els presos polítics i que es suspenguin els procedimients d'extradició contra els polítics que es troben a l'exili.

L'informe explicita que "la simple expressió d'opinions independentistes no és motiu de persecució penal". En aquest sentit, el Consell d'Europa emplaça a l'Estat espanyol a reformar els delictes de sedició i de rebel·lió i que aquests canvis legals no puguin ser utilitzats en futures ocasions per condemnar l'organització d'un referèndum il·legal.

En paral·lel, el text adverteix que "no es pot demanar als polítics catalans que repudiïn les seves opinions polítiques" per poder ser indultats o aconseguir "un règim carcerari favorable".

Davant d'aquest document, Societat Civil Catalana creu que es fa una crítica "gratuïta" a l'actuació dels tribunals espanyols perquè "no aporta evidències en relació als errors que pogués haver a les seves conclusions" i, fins i tot, considera que a aquest text del Consell d'Europa li manca "rigor jurídic".

Per últim, l'organització espanyolista va més enllà i assevera que, "si s'aprova aquest informe, suposaria un retrocés significatiu en els valors que ha defensat el Consell d'Europa en els seus més de 70 anys d'existència". Per això, SCC vol jugar la seva última carta pressionant el govern espanyol i el seu cos diplomàtic per tal que impedeixin que el document s'aprovi.

La reacció dels polítics catalans

Carles Puigdemont, el president de la Generalitat a l'exili, va qualificar l'informe del Consell d'Europa de "demolidor" i manifestava que "les institucions de la Unió Europea farien bé de preocupar-se pel comportament d'un dels seus membres, cada cop més qüestionable".

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), aplaudia el document de l'organisme europeu i assegurava que "Europa sap que votar no és un delicte". Finalment, cal recordar que aquest informe del Consell d'Europa es votarà aquest mes de juny a la seva Assemblea Parlamentària. 

 

Imatge principal: El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, en una atenció als mitjans de comunicació fa uns mesos. Europa Press.