Cop de porta dels socis de l'Assemblea a la proposta de la direcció de l'entitat de promoure l'abstenció i el vot nul a les eleccions generals 2023. El 59,71% dels inscrits que han participat en la consulta efectuada entre el 30 de juny i el 3 de juliol sobre aquest posicionament han optat per no promoure la desmobilització independentista el 23 de juliol o bé que plantejava l'opció de votar amb una papereta del referèndum de l'1 d'octubre. D'altra banda, només el 38,67% ha estat partidari de l'abstenció i el vot nul. Cal tenir en compte que la participació en aquesta consulta interna ha estat molt baixa: dels 40.000 socis que tenien dret a expressar el seu punt de vista, només ho han fet 3.773, un 9,4%. En el comunicat per detallar els resultats de la consulta, l'ANC expressa que la seva posició de cara a les generals serà "neutra", però "continuant amb fermesa la confrontació amb l'Estat".
Oposició de l'ANC de Girona
Abans que l'ANC anunciés aquesta consulta, davant el rebombori generat per la crida a l'abstenció que havia fet la seva presidenta, Dolors Feliu, secretariats territorials com el de Girona ja s'hi havien oposat. En un comunicat, es desmarcaven de la direcció de l'entitat, lamentant que demanar a l'independentisme que es quedés a casa o no votés als diferents partits que es presenten a les generals suposava posar-los a tots en el mateix sac, tot i haver seguit estratègies diferents a Madrid. A més, asseguraven que els únics beneficiats de l'abstenció serien els partits espanyolistes.
Crides dels partits independentistes a la participació
Tot i que a partir d'ara l'ANC tingui una posició neutra de cara a les generals, la crida a l'abstenció continua viva a través de les xarxes socials. I aquesta ha arribat als partits independentistes que es presenten a les eleccions espanyoles aquest 23 de juliol. La seva resposta ha estat la contrària, fent crides a la participació en unes eleccions que es poden resoldre amb un govern de coalició entre la dreta i la ultradreta. Per exemple, des d'ERC, assegurava aquest dilluns Gabriel Rufián que l'abstenció és un "verí", remarcant que és l'únic dia en què tothom té el mateix poder, ja que el vot té el mateix preu, sigui qui sigui qui el dipositi. En la mateixa línia, Teresa Jordà també demanava omplir les urnes, ja que "l'independentisme ha de guanyar totes les eleccions, quedar-se a casa no és una opció".
Des de la CUP, el seu candidat per Barcelona, Albert Botran, ha assegurat també en les últimes hores que si bé els anticapitalistes prenen nota de l'enuig de part del moviment per la manca de resultats a Madrid, l'abstenció no resoldrà els problemes actuals de Catalunya sinó que els agreujarà. Així, segons el diputat cupaire al Congrés, la situació de l'independentisme empitjorarà "després d'haver perdut força a les institucions". Per això, va demanar exercir el dret a vot. En el cas de Junts, des de la seva candidatura a les eleccions generals descartaven que l'abstenció fos una opció: "El somni del nacionalisme espanyol era fer una reforma electoral perquè tant bascos com catalans no tinguéssim cap capacitat de condicionar l'Estat i, a la mínima que puguin, ho faran. A la gent que defensa l'abstenció, el que comportarà és l'objectiu que vol el nacionalisme espanyol, un tret al cap", ha advertit Toni Castellà aquestes darreres setmanes.