En la mateixa línia que en el judici, el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé (ERC), ha negat desobediència en la seva actuació com alcalde d'Agramunt (Urgell) durant el referèndum de l'1-O en una atenció als mitjans a les portes del tribunal. Solé ha estat rebut a la seva sortida per alguns diputats i alcaldes que lluïen la vara.
"He obeït el mandat de la ciutadania. Mai estar al costat del poble i treballar per preservar la seguretat i la salut de les persones en un acte multitudinari com va ser l'1-O hauria de ser un acte de desobediència", ha reivindicat un cop acabat el judici que ja ha quedat vist per a sentència.
Insinuant una persecució política cap a la seva persona per ser el responsable d'Exteriors del Govern, Solé ha recordat que "tal com vaig fer jo ho fan ver centenars d'alcaldes i alcaldesses que en aquests moments no estan citats".
Solé ha revelat haver rebut molts suports de l'independentisme, "però també de gent que no comparteix el nostre projecte polític i que, fins i tot, no es va sentir cridada a votar l'1-O". "És aquesta la grandesa de la democràcia, que tothom es pugui expressar. Que tothom pugui dir allò que consideri el millor per al país. I l'1-O en va ser una prova", ha afirmat.
Crida a la unitat
Solé també ha fet una crida a la unitat de l'independentisme per "bastir una estratègia" contra la repressió i "posar l'amnistia i el referèndum acordat com a elements essencials per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat". Solé ha advertit que "cap conflicte polític al món s'ha acabat resolent a través de la judicialització".
"És evident que la judicialització no és el camí. El camí és el diàleg, el camí és la negociació i el camí és l'acord. Jutjar-me a mi és jutjar tots els alcaldes i alcaldesses. És jutjar el municipalisme. Avui em sento portador d'aquest gran valor que tenim com a país. Perquè al cap i a la fi som representants de la ciutadania", ha emfatitzat.
El judici, vist per a sentència
Durant la vista s'han analitzat tots els moviments de Solé. La Fiscalia ha intentat provar que el conseller republicà va promocionar el referèndum i inclou en la seva acusació la seva participació en un debat d'autodeterminació en el que va participar com a representant d'un partit i no com a alcalde.
El TSJC jutja Solé per un presumpte delicte de desobediència durant l'1-O, quan era alcalde d'Agramunt, per suposadament promoure i participar en l'organització del referèndum al municipi, i demana per això una inhabilitació d'un any i mig i una multa de 24.000 euros.
Per la seva banda, Solé ha defensat que la seva actuació va ser "la que correspon a qualsevol alcalde, màxim representant en Protecció Civil" en un municipi. Ha afegit que va intervenir per preservar l'ordre públic i la integritat dels equipaments i ha posat com a exemple que no es van amagar les urnes de la votació en el fals sostre de l'escola on es feia la votació.