La plataforma Somescola ha demanat al Govern que garanteixi que tots els alumnes reben l’ensenyament en català a les escoles, independentment de la “ideologia familiar”, per tal de garantir l’accés universal a la llengua i revertir el seu retrocés. Així ho van comunicar aquest dijous els representants de la plataforma a la consellera d'Educació, Esther Niubó, i al de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, en una reunió. La plataforma reclama als consellers que cal garantir que tot l'alumnat rebi l'ensenyament en català, sense cap mena de segregació per origen, situació socioeconòmica o ideologia familiar. La plataforma defensa que el català ha de seguir sent "l'element vertebrador que enforteixi la diversitat del país i fomenti la cohesió social".
🟢@somescola ens hem reunit amb els consellers @eniubo i @VilaFx per tractar la preocupant situació del català a les escoles.
— Somescola.cat (@somescola) January 16, 2025
També hem traslladat la necessitat de protegir les escoles davant noves ingerències judicials, amb la previsió d'una nova sentència del Constitucional. pic.twitter.com/NSVWARrpmP
Protecció del català a les escoles
En un comunicat, la plataforma sosté que el Govern "s’ha d’arremangar i assegurar que el català és la llengua vehicular i d’acollida a les escoles". Per tal d'aconseguir-ho també consideren que s'hauria d'impulsar l’ús en tots els espais educatius, com ara els patis, els menjadors i les activitats extraescolars. "Només així, l’alumnat, especialment aquell que no compta amb el català fora de l’escola, podrà adquirir la fluïdesa i confiança necessària per poder-lo utilitzar amb comoditat i llibertat en qualsevol context real. És una qüestió d’igualtat i de justícia", resa l'escrit. En aquest sentit, han demanat al Govern un pla de xoc per redreçar la davallada de l’ús del català a les escoles i instituts, que inclogui, entre altres mesures, un reforç en la formació i acompanyament del professorat en l’aplicació de metodologies d’immersió lingüística, per tal de garantir que tot l’alumnat finalitza l’ensenyament bàsic plenament capacitat per comunicar-se sense problemes en català.
En referència a una possible sentència del Tribunal Constitucional contrària al model d'escola catalana, han exigit al Govern que no es poden quedar de braços plegats davant el que suposaria "un atac intolerable" dels alts estaments judicials contra un gran consens de país. Amb aquest escenari, reclamen al Govern a defensar el model consensuat i validat per la societat catalana al llarg de dècades, "que compta amb reconeixement i suport d’organismes internacionals com el Consell d’Europa o el Relator de les minories de l’ONU, i a protegir els centres educatius". A més, lamenten que la situació a les escoles catalanes "ja és prou preocupant" per a sumar-hi de nou una intervenció judicial "sense basar-se en cap criteri pedagògic, imposi i alteri tots els projectes educatius dels centres de Catalunya per limitar encara més l’accés al català a les noves generacions". Des de Somescola anuncien que activaran tots els mecanismes que té al seu abast per, en cas de sentència desfavorable del Tribunal Constitucional, “estar preparats per plantar cara i defensar el model pedagògic i lingüístic del país”.
A més, han detallat que han acordat crear un espai de trobada entre les conselleries d’Educació i de Política Lingüística i Somescola que es reunirà cada sis mesos per fer seguiment de les mesures per canalitzar les necessitats que té l’escola catalana i impulsar l’ús social del català.