Negociacions entre PSOE i Junts a marxes lentes i setmana sense soroll per a una possible investidura del president en funcions del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez. És el que aposten les parts negociadores i és el que s'espera que vingui durant les pròximes setmanes, tal com ha expressat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, qui aposta per la "discreció".

"Diàleg", com a eix del discurs d'Illa

Amb tot, hi ha una incògnita: si Junts es reunirà amb el líder del Partit Popular i primer candidat a la investidura el pròxim 26 i 27 de setembre, Alberto Núñez Feijóo. Preguntat per això, Salvador Illa ha respost amb un "somriure", i és que opina que a qui li correspon respondre això són als portaveus de les respectives formacions polítiques. "La política és un exercici de diàleg, de contrastar opinions", ha subratllat el cap de l'oposició al Parlament de Catalunya. 

Sobre el paper del PSC, Illa ha volgut deixar calar que "l'objectiu de Catalunya ha de ser mirar endavant, actuant més que parlar i treballar amb mètode, sempre afavorint convivència i la concòrdia". De fet, ha volgut manifestar que "Catalunya s'ha d'implicar en la millora d'Espanya en el marc d'Europa". Illa també ha volgut seguir amb el discurs de consens i diàleg que l'ha caracteritzat els últims anys, afirmant que cal treballar per afavorir el "retrobament dels catalans, sempre afavorint la convivència i la concòrdia". 

Apropament del PP a Junts

Davant d'aquest escenari de "discreció" per part dels partits polítics, Junts ha esdevingut un búnquer, mentre el PP se li intenta aproximar. Un exemple és el que va dir fa uns dies l'eurodiputat popular i vicesecretari de política institucional, Esteban Fonzález Pons, qui considerava que "Junts és un grup parlamentari que més enllà de les accions que quatre, cinc, deu, van dur a terme, representen un partit amb una tradició i legalitat que no està en dubte". També caldrà estar atents sobre quina decisió pren el partit de Feijóo sobre la constitució Junts com a grup propi al Senat, tenint en compte que el PP té majoria a la mesa de la cambra alta. 

En aquest context, el Partit Popular només necessita els vots de Junts o del PNB. Els nacionalistes bascs es trobaran amb Feijóo aquesta pròxima setmana "per cortesia", però ja han avisat que una equació amb Vox no serà possible i, a hores d'ara, han descartat votar Feijóo, qui ja compta amb els vots de la ultradreta.  Així mateix, un dels mitjans referents de la dreta espanyola, El Español, apuntava aquesta setmana que el PP oferiria la gestió dels tres aeroports bascos (Bilbao, Vitòria i Donòstia), el traspàs del servei de rodalies i la gestió econòmica de la Seguretat Social per part de les autoritats basques. Uns caramels que caldrà veure si el PNB accepta.