Els israelians han sortit als carrers per protestar contra la gestió que està realitzant el govern de Benjamin Netanyahu de la pandèmia de coronavirus. En una d'aquestes manifestacions ha sonat la cançó L'estaca de Lluís Llach cantada en hebreu, tal com es pot percebre en un vídeo difós a Youtube.
En aquest es veu un home que canta la cançó i que va caminant pels carrers de la ciutat, que li acompanya un músic que toca amb la guitarra espanyola els acords de la melodia d'aquesta obra.
L'estaca traduïda a l'hebreu.
— Núria Germà (@germa_nuria) October 23, 2020
Cantada en una manifestació contra Netanyahu i el seu governhttps://t.co/EmfpElNmIE
Demanen la seva dimissió
Les manifestacions a Israel, però, no venen d'ara, sinó que van començar a inicis de l'estiu per demanar la dimissió del primer ministre vinculat a un presumpte cas de corrupció. Ara bé, arran de la crisi sanitària, econòmica i social per la pandèmia de coronavirus s'hi han unit cada cop més persones.
Netanyahu és primer ministre des del 31 de març del 2009 i, des de llavors, ha guanyat quatre eleccions. Ara bé, en les darreres, celebrades l'abril del 2019, la seva formació, el Likud, va obtenir un empat tècnic amb el centrista Resiliència per Israel de Benny Gantz. Després de tres eleccions més i una pandèmia, finalment, van assolir un acord el 17 de maig d'enguany a través del qual Netanyahu assumia el càrrec de primer ministre i Ganz el de primer ministre altern.
D'altra banda, Llach va compondre L'estaca l'any 1968 en plena dictadura franquista. Aquesta és un clam a la llibertat, que s'ha d'assolir amb la unitat de la ciutadania. Per això, no és estrany que en manifestacions contra governs o règims soni aquesta cançó, com les que s'estan donant aquests dies als carrers d'Israel.
De fet, en hebreu no és l'única llengua que ha sonat recentment aquesta peça, sinó que també la va utilitzar l'oposició de Bielorússia que demana la dimissió del president del país, Aleksandr Lukaixenko.