La prèvia de la Diada d'enguany ha estat marcada per la tensió durant la tradicional ofrena floral al Fossar de les Moreres. Unes 200 persones han esperat fins passada la mitjanit per rebre amb crits i xiulets als representants d'Esquerra Republicana i el Jovent Republicà, que han fet la tradicional entrada amb torxes al Fossar i han dipositat una corona de flors. La comitiva d'ERC, encapçalada pel diputat al Parlament Jordi Albert i l'exregidora a l'Ajuntament de Barcelona Montse Benedí, han estat rebuts amb una forta xiulada i crits de "botiflers i traïdors" per part d'un grup d'independentistes descontents amb el suport de la formació republicana per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Per la seva banda, els republicans s'han encarat amb els crítics i han assegurat que no els farien callar i l'esbroncada ha acabat amb moments de tensió i enfrontaments entre persones presents a l'acte, finalment, no ha arribat a res més. La corona de flors d'ERC ha acabat destrossada i recollida per militants del partit.

🔴 Diada de Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora dels actes i la manifestació de l'11 de setembre
 

Junts per Catalunya també ha participat en l'acte d'aquest dimarts. Poc abans de l'escridassada a ERC, cap a les 22:30, la comitiva de Junts i les joventuts del partit, les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC), han dipositat les corones de flors al monument del fossar i han intervingut al faristol previst per a l'acte. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha fet una crida a l'independentisme per "no resignar-se" i a fer front a unes institucions catalanes en mans del PSC, a qui ha acusat de voler "convertir el Palau de la Generalitat en una gestoria grisa al servei de La Moncloa". Davant d'això i de la "repressió de l'Estat i de la cúpula judicial que va desbocada", ha afegit, no es pot "girar full": "Hem de plantar cara".

secretari general de Junts, Jordi Turull, ofrena fossar de les moreres
El secretari general de Junts, Jordi Turull, a l'acte del Fossar de les Moreres / ACN

Boicot a Aliança Catalana

A banda de l'escridassada a ERC, la tensió també es va donar amb la comitiva d'Aliança Catalana. Els de Sílvia Orriols, que no participaran aquest dimecres a l'ofrena institucional al monument de Rafael Casanova, va fer el seu propi acte d'homenatge al Fossar de les Moreres durant la tarda. La formació ultra, encapçalada per la diputada i alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va fer una ofrena en aquest espai del Born, però es va trobar amb una acció de rebuig i protesta per part d'Arran i la coordinadora Som Antifeixistes. Convocats per entitats de l'esquerra independentista, van entrar a la plaça al crit de "fora feixistes" portant bengales i xiulets, i van intentar expulsar als simpatitzats de la formació d'extrema dreta, un fet que ha provocat la intervenció dels Mossos d'Esquadra, amb una unitat d'agents antiavalots. Finalment, els agents han desplegat un cordó per separar els manifestants antifeixistes dels membres i simpatitzants d'Aliança Catalana mentre d'un dels balcons penjava una pancarta de grans dimensions amb el text 'Acabem amb el feixisme'.