La posició del Partit Popular (PP), i concretament, del seu líder, Mariano Rajoy, ha rebut un cop frontal en el procés d'investidura, a escasses tres setmanes del límit per la dissolució de les Corts. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme en funcions, José Manuel Soria, apareix vinculat als papers de Panamà per la seva categoria d'administrador a la societat UK Lines Limited registrada el 1992 a les Bahames. Soria ho ha negat tot, i el vicesecretari de comunicació del seu partit, Pablo Casado, l'ha defensat, i ha considerat "molt pertinents" i "contundents" les afirmacions del ministre en funcions. Ara bé, l'escàndol posa novament el focus en els problemes de corrupció que assetgen el PP, i debilita la posició de Rajoy de cara a la conformació del govern.
Els socialistes van acordar en el comitè federal no donar suport al PP perquè governi, però no haurien rebutjat la seva abstenció perquè prosperés el pacte amb Ciutadans. Tanmateix, després de conèixer la notícia, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha demanat la dimissió de Soria, i ha reiterat que no era possible governar amb ells. Alhora, ha indicat que el president dels populars podria "estalviar-se" qualsevol oferta.
"L'exemple a seguir és el del primer ministre islandès Sigmundur David Gunnlaugsson", ha escrit el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez en el compte de Twitter, en al·lusió al mandatari que va dimitir tot just uns dies després de veure's vinculat al despatx panameny Mossack Fonseca. És a dir, que el PSOE demana que el titular d'indústria renunciï al càrrec.
Incloure els populars al govern sempre havia estat la idea de la formació taronja, malgrat que els primers han rebutjat fins a quatre ocasions de seure amb els equips de Sánchez i Albert Rivera. El president de Ciutadans havia indicat inicialment que el PP seuria amb ells a final de mes, basant-se en la crisi institucional i el malestar econòmic, després de conèixer les dades del dèficit real espanyol. Tanmateix, C's havia indicat en anteriors ocasions que Rajoy havia de fer una passa al costat i no estava "legitimat" per encapçalar un govern, ni per rebre el seu suport.
El gest de l'expresidenta del PP de Madrid Esperanza Aguirre havia servit d'exemple. Aguirre va renunciar al seu càrrec, un cop va esclatar l'escàndol de corrupció a la seva secció del partit, per la Púnica, per bé que ella no estava pas involucrada en el fet. "Dimiteixo perquè sóc molt britànica i així assumeixo responsabilitats", va dir aleshores la madrilenya. L'auge dels casos a València, i concretament, de la involucració de l'exalcaldessa Rita Barberà, també havia debilitat la posició de Rajoy, malgrat que ell havia reiterat que no faria "com Artur Mas". És a dir, una passa al costat.
Tanmateix, la vinculació d'un membre del govern, com ara el ministre Soria, dóna números per debilitar encara més la credibilitat de Rajoy en el procés d'investidura. La vicesecretària d'estudis del PP, Andrea Levy, demanava des de Barcelona que Sánchez "s'apartés" per tal "d'estar a l'altura del moment històric" i evitar la nova convocatòria d'eleccions.
Però així les coses, potser és el president en funcions qui podria acabar fent la passa al costat, i deixar pas a un nou membre del partit, que encapçali el govern constitucional de PP, PSOE i/o C's, que des de Madrid, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va oferir als socialistes. La pressió política i econòmica és elevada, no sols internament, sinó també a escala internacional.