Sorpresa a l'Assemblea Nacional Catalana. La irrupció d'un corrent crític a l'interior de la principal entitat independentista ha esclatat com una bomba entre gran part de la direcció, que no s'esperava aquest anunci. No era cap novetat que dins de l'ANC hi havia tensió: el ple extraordinari del passat 28, en què es va posar sobre la taula el debat sobre la llista cívica a les pròximes eleccions del Parlament va generar retrets creuats entre els secretaris nacionals partidaris i contraris de la candidatura, i acusacions d'"autoritarisme" contra Dolors Feliu. De fet, la votació d'aquella jornada va suposar una derrota per a la via de la presidenta, que no va aconseguir posar en marxa un grup de treball sobre la qüestió.

Des d'aleshores han passat 11 dies, però aquest temps no ha estat suficient per superar les diferències. De fet, aquest dimecres s'ha fet públic un nou col·lectiu, sota el nom d'Indesinenter, amb un posicionament marcadament crític de la direcció actual de l'ANC. En el seu primer comunicat, el grup (format per una xifra indeterminada de membres del secretariat nacional, però que fa referència als 22 representants que van presentar una esmena a la totalitat contra el grup de treball) ha advertit que encara "no ha estat possible reconduir la greu crisi interna", però es mostra obert a "conduir a bon port" la situació. Per això posen sobre la taula una exigència: remodelar el comitè permanent, format per 12 membres i amb una actitud marcada per la "centralització, autoritarisme i abús de poder". "És el mínim indispensable per evitar el bloqueig de la nostra entitat", assenyala.

L'objectiu: generar "desconfiança" cap a l'ANC i la llista cívica

Però la irrupció d'aquest nou corrent crític no ha estat ben rebuda per tothom. Un membre del secretariat nacional amb qui ha parlat ElNacional.cat assegura que molts dels seus companys a la cúpula de l'entitat estan "sorpresos". "Ho han anunciat avui, ens acabem d'assabentar fa poques hores", explica. El col·lectiu Indesinenter s'ha donat a conèixer a la resta de membres de l'ANC a través d'un correu que ha estat enviat sense constar-hi noms. "Ha estat una mena d'amalgama anònima", assenyala. Com que els fets han tingut lloc aquest mateix matí, encara no hi ha hagut cap reacció concreta per part de la direcció, però en tot cas la voluntat serà parlar amb els crítics.

Ara bé, la mateixa font remarca que dintre de l'entitat "es pot parlar de tot", i rebutja totes les acusacions del col·lectiu envers l'actitud de la presidenta Dolors Feliu i del comitè permanent. En tot cas, aquest secretari nacional creu que els crítics ja tenien "meditada" la constitució d'un corrent opositor intern, i tan sols han esperat el moment adequat. La polèmica generada al voltant de la llista cívica entre la cúpula de l'ANC ha estat el "pretext" idoni. I tampoc comprèn l'exigència de remodelar el comitè permanent, ja que els seus membres són escollits indirectament pels membres del secretariat nacional. "Si són minoria a un òrgan, és perquè també ho són a l'altre".

Darrere de tot plegat, aquest membre constata que hi ha una clara "deslleialtat" i "actuació antidemocràtica" per part dels crítics amb l'intent d'encallar el debat sobre la llista cívica. Tot això amb un únic objectiu: generar "desconfiança" cap a l'ANC i cap a l'opció de la quarta candidatura a les eleccions, que ara per ara és "una de les úniques propostes" per fer avançar l'independentisme. "Volen crear un clima de suposada divisió fent una oposició destructiva", lamenta. Ara bé, aquest secretari nacional no pateix perquè l'entitat pugui acabar dividint-se. "No veig cap trencament a les bases territorials", assegura. "Si volen trencar-nos, continuaran sent una minoria com ara".