Com és habitual, les eleccions generals 2023 se celebraran en diumenge, però amb la particularitat que són en ple estiu. Això no hauria de comportar cap diferència amb altres comicis, però, la Junta Electoral Central (JEC) ha emès una resolució per recordar com s'ha de procedir en cas que una mesa electoral no es pugui constituir per manca de titulars o suplents. Si es donés aquesta situació, la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) determina que "qualsevol elector podrà ser requerit per constituir la mesa", i aquest seria escollit entre els primers ciutadans que assisteixin al col·legi electoral. 

📝 Llistes electorals a les generals 2023: partits i candidats
 

🗳️ Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?
 

Com funciona la constitució de meses electorals?

Els ciutadans escollits per formar part de les meses electorals han d'assistir als col·legis electorals a les 8 del matí, tant si són el president, els vocals o els suplents. Per poder considerar com a constituïda una mesa ha d'haver-hi un president i dos vocals. En cas que el president no es presenti, el substitueix el primer suplent, i en cas que aquest falli, el substitueix el segon suplent, i en cas que aquest tampoc no hi sigui, pren possessió com a president el primer vocal, i després, el segon vocal. Si els absents són els vocals, els substitueixen els suplents. 

La resolució emesa per la JEC aquest divendres assenyala que entre les opcions per cobrir les vacants "s'ha d'entendre inclosa" la de designar electors suplents d'altres meses del mateix col·legi o d'un col·legi pròxim. "Aquests electors hauran d'exercir el seu dret de vot a la mesa en què estiguin inscrits, i podran fer-ho al començament de la votació o en algun moment posterior desplaçant-s'hi, sempre que la mesa de la qual formin part mantingui durant aquest temps dos dels seus membres", apunta.

En cas que sigui impossible constituir-la, els membres que estiguin presents fan una declaració i l'envien per correu certificat a la Junta Electoral de Zona (JEZ) corresponent, i alhora li ho comuniquen de forma telefònica. Llavors, la JEZ designa "lliurement" a les persones que hauran de constituir la mesa electoral, de manera que fins i tot poden "ordenar que formi part de la mesa un dels electors presents al col·legi".

En principi, les meses electorals han d'estar constituïdes, com a tard, a les 9 del matí, que és l'hora en què els col·legis obren les portes perquè la ciutadania comenci a votar. És per això que les persones més matineres poden endur-se una sorpresa, i que, quan assisteixin al col·legi electoral els comuniquin que s'hauran de quedar tota la jornada electoral. Tanmateix, cal subratllar que aquest és l'últim recurs i les probabilitats que es doni aquesta situació són força improbables.