Aquest dijous, Joseph Stiglitz ha recollit el Premi Internacional Catalunya de les mans del president Pere Aragonès. Stiglitz ha aprofitat el seu discurs de recepció que han escoltat atentament desenes d'assistents, com els expresidents Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol, per denunciar aquells que utilitzen les "divisió" per malmetre la democràcia. "No es pot tenir democràcia sense cert nivell de solidaritat", ha sentenciat: "hi haurà diferències d'opinió és la naturalesa de la nostra societat, però sense solidaritat no podrem assumir cap compromís".
Stiglitz ha remarcat que darrerament aquesta solidaritat es veu minvada en base dels discursos divisoris que neixen des de la dreta, i ha denunciat: "Tenim polítics que utilitzen la divisió com a forma per accedir al poder. Ho hem vist als Estats Units, ho estem veient a Espanya i a la resta del món".
L'economista i premi Nobel ha insistit en la importància de la independència dels mitjans per la bona salut de la democràcia. "La democràcia no pot funcionar si hi ha una concentració de poder. No és democràcia quan uns pocs tenen la riquesa per condicionar o influenciar els mitjans", ha exposat i ha subratllat que sense mitjans independents no hi ha diàleg democràtic. També ha reflexionat que la base de la democràcia, la llibertat, la solidaritat i la fraternitat, són reivindicacions que fa més de 200 que es lluiten.
Premi Internacional Catalunya
Des del Govern destaquen el "pragmatisme transformador" de l'economista, així com la seva "implicació" en la "voluntat transformadora i millora de l'economia i el món"."Més enllà de l'idealisme, Stiglitz ensenya com és possible contribuir a un món més just, pròsper, verd, feminista i, per tant, més lliure", ha exposat l'Executiu en concedir-li el guardó. Per la seva banda, Stiglitz ha destacat com és d'especial aquest reconeixement per ell, qui des de fa anys que ha estiuejat a Catalunya on ha fet "molts amics". "És un premi particularment important per mi", ha subratllat.
El premi està dotat amb 80.000 euros i l'escultura 'La clau i la lletra' d'Antoni Tàpies, que s'atorga anualment a les persones que es considera que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar valors culturals, científics o humans. En les darreres edicions, les guardonades van ser l'escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx (2022), la filòsofa Judith Butler (2021); les doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, la infermera Tijana Postic, i la doctora i investigadora Özlem Türeci (2020).