Una campanya neutral per incentivar que les persones participin, sense marcar el sentit del vot. Així és com va descriure la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, l'acció que faria el Govern abans de la doble consulta sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, i va explicar que serien els partits els que demanarien el vot afirmatiu o negatiu. Tot i això, està sent inevitable per part del Govern mantenir aquesta neutralitat, i és que s'expressa reiteradament a favor de les oportunitats que poden aportar els Jocs, i això molesta molt als opositors, principalment reunits en la plataforma Stop Jocs Olímpics. Des del faristol del Parlament avui el seu portaveu, Bernat Lavaquiol, ha criticat que l'Executiu estigui prenent partit pel 'sí', "de forma entusiasta" i dedicant recursos personals i econòmics.

Lavaquiol ho ha dit després que la consellera Vilagrà hagi comparegut a la comissió d'Afers Institucionals per informar sobre aquest projecte, en una compareixença on no ha aportat nous detalls més enllà que el 27 de maig signaran el decret de convocatòria de la consulta. Després de la compareixença, Lavaquiol ha considerat que la consellera ha desaprofitat la oportunitat d'explicar detalls i posar llum a la foscor, i l'ha acusat de vendre fum: "Té projecte? No. Té el pressupost de la candidatura? No. Els informes d'impacte ambiental? No. Un projecte i un full de ruta per al Pirineu? No. Ha constatat que el Pirineu va a la deriva una vegada més".

Així, el portaveu de la plataforma ha demanat que retirin la candidatura olímpica i "deixin de fer el ridícul" perquè la candidatura "fa aigües", en referència als desacords que té ara mateix Catalunya amb el govern d'Aragó pel repartiment de les proves, i ha reclamat al Govern que no gasti ni un euro més en la candidatura fins que no s'hagi fet la consulta. 

Més precarietat

Lavaquiol ha reiterat que el projecte dels Jocs no aporta res positiu per al territori, i que només contribueix a augmentar la precarietat dels que hi viuen. Segons el portaveu, la candidatura fomenta encara més un sector turístic que al territori "està sobredimensionat i genera ocupacions mal remunerades i estacionals", i per això ha cridat a trencar el monocultiu i diversificar l'economia: "El que faran els Jocs és reforçar una marca, un model i un decorat per a aportar més turisme", ha advertit Lavaquiol, que ha dit que el Govern vol aparentar que les seves polítiques i el projecte són sostenibles i verds, però que aquesta imatge no és creïble i no s'aguanta. 

A la roda de premsa també ha participat la cantant occitana Alidé Sans, que en aranès ha fet una crida a tota la ciutadania a participar de la mobilització convocada per la plataforma a Puigcerdà el proper 15 de maig, i ha explicat que serà una acció clau en tota aquesta lluita. Així mateix ha detallat que hi haurà busos provinents d'arreu del país per anar-hi, i que serà una jornada reivindicativa però també festiva