Continua la batalla veïnal i social contra la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern que està elaborant el Govern i que el veïnat del Pirineu haurà de decidir si tira endavant o no a través d'una consulta. L'oposició dels jocs està liderada per la Plataforma Stops Jocs Olímpics, que ja acumula gairebé 10.000 adhesions al seu manifest, al qual s'hi han sumat personalitats com Kilian Jornet, Lluís Llach o Quim Torra. De moment la plataforma ha convocat una gran manifestació de país el 15 de maig a Puigcerdà, i aquest dijous ha celebrat una assemblea a Barcelona amb l'objectiu de sumar sinergies més enllà dels territoris afectats. En una atenció als mitjans abans d'iniciar-se la trobada, el portaveu Bernat Lavaquiol ha exigit una vegada més a la consellera Laura Vilagrà que doni tota la informació del projecte immediatament, ja que assegura que s'està cuinant d'esquenes a la ciutadania: "Exigim a la consellera que posi tota la informació sobre la taula, i sinó començarem a demanar la seva dimissió i augmentarem la pressió cap al Govern".
Des de la plataforma han criticat que la consellera de la Presidència estigui anunciant setmana rere setmana als mitjans de comunicació que tenen diversos informes, però sense explicar el seu contingut. Ho ha dit en part en referència a les declaracions que ha fet avui Vilagrà, en plena batalla amb el Govern d'Aragó per desacords en el projecte, on ha dit que en cas que Aragó s'acabi despenjant de la candidatura conjunta, "Catalunya ja té estudis fets" per tirar endavant en solitari, i ha anunciat que aquests documents es faran públics "en breu".
El portaveu d'Stop Jocs Olímpics ha explicat que temen que quan se celebri la consulta, prevista per juliol, els veïns votin sense que el projecte estigui tancat, i sense que el Govern hagi mostrat tots els informes sobre l'impacte ambiental i econòmic: "Ja n'hi ha prou d'intentar enganyar la gent del Pirineu i al conjunt del país. Que doni la informació o dimiteixi".
Manifestació de país
Més enllà del missatge dirigit al Govern, Lavaquiol ha explicat que avui a l'assemblea oberta -on s'hi han sumat múltiples associacions i persones a nivell individual- prepararan amb força la manifestació de país anunciada: "Esperem que Barcelona ens acompanyi en la lluita contra el macroesdeveniment que són els Jocs Olímpics, que ens acompanyem contra aquest model que és el mateix que pateix Barcelona amb la Copa Amèrica o Tarragona amb el Hard Rock".
Quin missatge difondran a la manifestació? Que es pari el projecte olímpic i que el Govern es posi a treballar en la planificació que necessita el Pirineu: "Que faci un full de ruta, una planificació econòmica de cap a on ha d'anar el Pirineu els propers 20 anys vista, posant l'accent en la diversificació de l'economia". I és que l'aposta de Stop Jocs Olímpics passa per aturar el monocultiu turístic "que expulsa la gent jove" per la falta d'oferta formativa i de serveis.
Així doncs, més enllà de reclamar que els Jocs no es realitzin, volen posar el focus mediàtic en parlar del Pirineu: "El que fem és aprofitar el macroesdeveniment per posar sobre la taula quin futur volem pel Pirineu, quin tipus de model socioeconòmic", i han criticat que el Govern faci les seves decisions econòmiques basant-se en el model de Foment del Treball, en les seves paraules.
Àmbit de la consulta
A hores d'ara el Govern encara no ha aclarit quins territoris votaran a la consulta. És segur que ho faran els de l'Alt Pirineu i l'Aran, però Stops Jocs Olímpics reclama que també votin el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, ja que també són territoris propers i afectats. El president Pere Aragonès signarà l'àmbit de la consulta en els properes dies, i també és previst que expliquin les característiques del projecte.