La ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, ha presentat aquest dijous al cap del Govern britànic, el conservador Boris Johnson, la proposta formal perquè accedeixi a negociar un nou referèndum d'independència del Regne Unit.
En una compareixença a Bute House, la residència oficial del ministre principal a Edimburg, Sturgeon ha dit que els resultats dels nacionalistes escocesos en les eleccions del 12 de desembre, que van guanyar 48 de 59 escons a Escòcia, li atorguen el "mandat democràtic" de celebrar un segon plebiscit a finals de 2020.
"Escòcia va deixar molt en clar la setmana passada que no vol que un govern conservador dirigit per Boris Johnson ens tregui de la Unió Europea", ha afirmat i ha precisat que aquest serà el resultat, atesa la majoria absoluta aconseguida pels conservadors, si no existeix "l'oportunitat de considerar l'alternativa d'independència".
Sturgeon ha recalcat que el document de la petició s’enviarà avui a Johnson. S’espera que l’executiu rebutgi la sol·licitud donat que ja hi va a ver una consulta vinculat el 2014 en la que el 55% de la població va votar en contra de la independència.
Anticipant la negativa del líder conservador, Sturgeon ha acompanyat la seva compareixença amb la presentació d’un document de 39 pàgines anomenat ‘El dret a decidir d’Escòcia: Posant el futur d’Escòcia a les mans d’Escòcia’, en el qual defensa que el poder per autoritzar referèndums d’autodeterminació sigui traspassat a Escòcia de manera permanent i sigui el parlament amb seu a Edimburg el que tingui l’última paraula d’ara endavant.
Varies opcions
La ministra principal i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha declarat: "Demanem al Govern del Regne Unit que negociï i acordi la transferència de poders que posaria fora de tot dubte el dret del Parlament escocès a legislar per a un referèndum sobre la independència".
Així mateix, ha admès que espera que la resposta de l'Executiu conservador sigui negativa, però ha destacat que considerarà totes les opcions que hi siguin al seu abast. "Espero l'oposició, però això no és el final de la qüestió. I Boris Johnson no ha de tenir la impressió que serà el final de l'assumpte", ha apuntat.
Johnson descarta negociar
El primer ministre britànic ja ha descartat asseure's a negociar amb l'argument que la qüestió va quedar conclosa en el referèndum de fa cinc anys, i així l'hi va traslladar a Sturgeon en una conversa telefònica que van mantenir la jornada posterior a les eleccions.
Tanmateix, perquè sigui un referèndum legal i reconegut per totes les parts, és necessari que Johnson accedeixi a la petició de Sturgeon de transferir els poders recollits a l'anomenada Secció 30 de l'ordenament, que atorgarien al Parlament escocès la capacitat de convocar un plebiscit d'aquesta naturalesa.