El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha comunicat que té la intenció d'introduir a la nova llei d'universitats l'obligació que el professorat universitari hagi de rebre formació pedagògica. Així, en una atenció als mitjans aquest dimecres a la tarda, prèvia a una compareixença al Congrés, Subirats ha indicat que el que es busca és que la universitat "deixi de ser una excepció" i ha defensat que és "important reforçar el paper de la docència". Concretament, el Ministeri d'Universitats vol introduir en el primer any de plaça com a ajudant de doctor una formació pedagògica per poder exercir l'ofici. En aquesta línia, escau remarcar que el contingut i la durada de la formació s'acordarà amb les universitats.

"La nostra intenció és que la Universitat deixi de ser una excepció en el sentit que per començar qualsevol activitat educativa, qualsevol persona que vulgui ser mestre o professor hagi de passar per un curs de formació, a la Universitat no és així. El que volem incorporar a la LOSU és la idea que qualsevol professor que comenci la seva activitat professional a la Universitat, en el seu primer any hagi de passar per un curs de formació”, ha anunciat. Fonts del Ministeri d'Universitats han remarcat que actualment la formació pedagògica dels docents universitaris "depèn del voluntarisme de cada professor" i que el nivell universitari "és l'únic en el qual no s'exigeix una formació docent al professorat". La mesura pretén "impulsar un canvi en la cultura docent en la universitat", apunten.

Segons ha explicat el ministre, el reforç de la tasca docent a les universitats espanyoles és "molt important", ja que les universitats no poden ser ni tan sols "acadèmies" ni únicament "laboratoris". Segons Subirats, la idea és que aquesta formació pedagògica sigui obligatòria i s'imparteixi el primer any de la plaça d'ajudant doctor, que és la figura d'entrada a la carrera acadèmica. En aquesta línia, ha destacat que la iniciativa de millorar la formació en la pràctica docent ha estat motivada per la "pròpia experiència professional" del ministre com a professor universitari. "Quan vaig començar el 1974, al cap d'uns dies estava fent un curs d'Educació Política a Sant Agustí sense que ningú em digués en què consistia fer classes", ha declarat.

El projecte, segons ha comentat, és que aquesta formació pedagògica sigui obligatòria i es cursi durant el primer any de la plaça d'ajudant doctor, que és la porta d'entrada a la professió de docent universitari.  Així mateix, segons fonts del Ministeri, a més d'aquest període d'instrucció inicial, la nova Llei impulsarà la formació contínua perquè el professorat es pugui actualitzar i reciclar en les metodologies didàctiques més escaients a cada disciplina.