Suïssa ha aprovat aquest diumenge passat en un referèndum el matrimoni entre les persones d'un mateix sexe. Els vots a favor del matrimoni homosexual ha sigut d'un 64% i permetrà a aquestes parelles adoptar fills i o tenir accés a les tècniques de reproducció assistida.
El referèndum ha arribat als carrers després de molts anys de debats polítics i parlamentaris sobre la necessitat de reconèixer les parelles homosexuals i els seus drets. La majoria de les formacions polítiques suïsses han donat suport a la mesura impulsada pel Partit Verd. En canvi, els opositors al matrimoni del mateix sexe, els ultranacionalistes de l'SVP, sempre han defensat les seves posicions antiprogressistes i només reconèixer les parelles formades per un home i una dona.
30 països
Suïssa es converteix així en el país número trenta en reconèixer les parelles homosexuals, quedant només entre els que encara no reconeixen el matrimoni que no són del mateix sexe: Itàlia, Grècia i Liechtenstein. Tot i això en aquests països existeixen figures legals que reconeixen aquestes unions.
Espanya va aprovar aquesta mesura el 2005 i Holanda va ser el primer país d'Europa que va reconèixer les parelles homosexuals.
Un estat mexicà també ho aprova
Fa uns dies, el dijous passat, a Mèxic també van aprovar el matrimoni homosexual. L'estat mexicà de Sonora va aprovar per 26 vots a favor i set en contra les parelles homosexuals. Sonora s'uneix a les altres 23 entitats que han legalitzat la unió entre persones del mateix sexe.
El governador de Sonora, Alfonso Durazo, ha celebrat l'aprovació de la iniciativa, presentada per una diputada de Bruna i una altra de Moviment Ciutadà. “És part de l'agenda progressista del moviment en què hem participat històricament, per la qual cosa celebro aquesta decisió”, ha escrit. Bruna, el partit de Durazo, és la força dominant en el parlament estatal arran de les eleccions del 6 de juny.
Més enllà dels canvis en els equilibris polítics en l'Estat, la reforma respon a una sentència de 2015 de la Suprema Cort de Justícia, que va declarar inconstitucionals els obstacles al matrimoni homosexual en els codis civils dels estats. No obstant això, les entitats han trigat a modificar les seves legislacions i queden vuit que encara no ho han fet. Per a poder casar-se en aquests estats, les parelles homosexuals han de presentar una empara davant un jutge.
Hongria contra l'homosexualitat
En canvi, a Hongria, les parelles del mateix sexe van perdre el dret d'adoptar després d'una reforma constitucional que limita el concepte de família a la seva versió més conservadora i que va ser aprovada entre protestes de la comunitat LGTB + i d'organitzacions defensores dels drets humans.
La majoria absoluta al Parlament de Fidesz, el partit de l'ultranacionalista del primer ministre Viktor Orbán, va aprovar una esmena a la Constitució i una llei que només permet l'adopció als matrimonis homosexuals. Aquesta decisió es va prendre ignorant les protestes de la comunitat LGTB +, de l'oposició i de diferents ONG.