Joan Carles I, que es troba als Emirats Àrabs Units, no té plena immunitat per a la justícia suïssa. El professor de dret de la Universitat de Zuric Frank Meyer ha manifestat a Swissinfo que, encara que el rei emèrit sigui inviolable a Espanya, "la llei espanyola no té cap efecte directe a Suïssa". "Joan Carles I es podria beneficiar d'una 'immunitat funcional' quan era Rei, però aquesta immunitat està lligada a la seva funció d'agent públic de l'Estat i no s'aplica en el que respecta a la persona privada", afegeix.

"A més, la immunitat no s'aplicaria d'ofici en cas d'accions ulteriors de blanqueig de diners", afegeix. El mitjà apunta que per a tot això serà important que les investigacions analitzin tots els fets i els períodes als quals fan referència.

Swissinfo

El mitjà explica també que la tesi a Espanya és que el rei emèrit és inviolable mentre era monarca, també en els afers personals, i en aquest sentit recull declaracions de l'advocat Ignasi Guardans. "El criteri que preval entre els juristes espanyols és que Joan Carles no pot ser perseguit per delictes que datin d'abans del juny del 2014", indica, al·ludint a quan el monarca va abdicar. "No obstant, és possible que alguns delictes continuessin després del juny del 2014. Per tant, la qüestió de l'obertura d'un judici contra Joan Carles segueix oberta. El rei emèrit ha dit que abandona el país, però ha deixat clar que segueix estant a disposició judicial", apunta l'advocat. Segons Guardans, aquests criteris també serien aplicables en el cas que qui jutgi el rei emèrit sigui la justícia helvètica.

Swissinfo explica que tant Espanya com Suïssa s'han enviat sol·licituds d'assistència legal mútua, i que finalment les dues Fiscalies haurien arribat a un acord repartint-se la investigació. La Fiscalia espanyola se centra en Joan Carles i els empresaris vinculats als contractes d'Aràbia Saudita, i els suïssos analitzen les altres parts implicades: Corinna Larsen, l'advocat de Joan Carles a Ginebra i el cap de la companyia financera Rhône Gestion.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha esquivat precisament avui donar explicacions sobre el parador de Joan Carles, del qual no hi ha cap informació oficial sobre on es troba actualment, i ha assegurat, com ja va fer uns dies, que les converses que hagi pogut mantenir amb Felip VI són confidencials.

La fugida de Joan Carles I, a la televisó suïssa

En compareixença posterior a la primera reunió de Pedro Sánchez amb Felip VI després de la marxa del rei emèrit, que ha tingut lloc aquest dimecres a Mallorca, Sánchez ha insistit que el govern espanyol i la Casa Reial són institucions diferents i que les informacions relacionades amb el parador de Joan Carles “les ha de comunicar la Casa Reial o el mateix afectat”.

Després de l’habitual despatx estival a Marivent, Pedro Sánchez ha volgut treure importància a les característiques de la trobada tot assegurant que s’ha tractat d’un “despatx ordinari en un moment extraordinàriament complex” i s’ha limitat a dir que s’han tractat temes com “l’emergència social i econòmica”.