Toc d'atenció de Suïssa a Espanya arran de la detenció de Hervé Falciani aquest dimecres per part la policia espanyola. El Ministeri de Justícia del país helvètic ha sortit a desmentir que demanés la detenció de l'informàtic fa dues setmanes, tal com va assegurar la policia estatal per justificar la seva detenció. Segons ha confirmat el Ministeri de Justícia suís a l'ACN, van actualitzar l'ordre internacional de detenció contra Hervé Falciani el maig del 2017, i no el 19 de març.
"És completament fals que només se'l reclami des del 19 de març del 2018", ha dit el portaveu del ministeri, Folco Galli, després que aquest dimecres fonts de la policia espanyola asseguressin que l'ordre de detenció s'havia cursat feia tot just dues setmanes.
El maig de l'any passat, Suïssa va "adaptar l'ordre original" de detenció al Sistema d'Informació de Schengen (SIS), a petició del fiscal del cantó de Ginebra, després que Falciani fos condemnat pel Tribunal Penal Federal. Per tant, des de l'any passat, Suïssa demana l'extradició de l'informàtic "amb l'objectiu d'executar la seva condemna a presó" i no per jutjar-lo, com es demanava en l'ordre inicial.
La policia espanyola el va arrestar dimecres a Madrid en compliment, va indicar, d'una ordre emesa per Suïssa el 19 de març. Suïssa, però, desmenteix aquest extrem.
L'arrest de Falciani arriba just quan Espanya ha emès diverses ordres d'extradició contra els polítics exiliats catalans entre les quals hi ha la de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va marxar a Suïssa fa gairebé dues setmanes. Aquest moviment d'Espanya ha estat interpretat com un intent de pressionar Suïssa per aconseguir l'extradició de la política independentista.
Suïssa, fins al moment, s'ha mostrat contrària a les extradicions polítiques, el que afectaria el cas de Rovira i també el de l'exdiputada Anna Gabriel, tot i que sobre aquesta última no hi ha cap ordre de detenció internacional cursada.
Falciani va ser deixat en llibertat per l'Audiència Nacional l'any 2013 i des d'aleshores es movia amb llibertat per diversos països europeus.