El procediment per fer oficial el català a la Unió Europea, una decisió que el Parlament Europeu hauria de prendre aquest dimarts, ha fet saltar espurnes entre Sumar i el PP. Ernest Urtasun, portaveu de Sumar, ha afirmat aquest dilluns que la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo està fent "un boicot" a l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a la Unió Europea. Segons Urtasun, aquest "boicot" del PP revela que el partit està "sense rumb" i completament "enfangat". El portaveu de Sumar ha acusat Feijóo d'emprendre un "procés de boicot" al reconeixement del basc, gallec i català a Europa, "demanant als seus col·legues conservadors a Europa que no ho permetin". En aquest sentit, li exigeixen que "acabi" amb aquesta actitud, pensi en els interessos del seu país i no posi dificultats per al reconeixement de les llengües cooficials a Europa.

Urtasun, a més, ha indicat que en matèria de l'ús de llengües cooficials també s'acosta la decisió del seu reconeixement en l'àmbit comunitari, decisió que és a càrrec del Consell d'Europa, i aprecien que l'executiu espanyol està fent esforços per a tirar-ho endavant, com defensa Sumar. En roda de premsa aquest dilluns, el també eurodiputat ha insistit que Feijóo segueix "sense sumar suports" en el seu intent d'investidura "fracassada" i que en aquestes setmanes només han vist com es corregia a si mateix, perquè primer es va obrir a negociar amb Junts, tot i que després se'n va retractar el dia que l'expresident José María Aznar va sortir a cridar a mobilitzar-se contra la investidura.

Aragonès reclama l'oficialitat del català a Europa: "Una llengua que ens defineix com a europeus"

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha publicat un article en el qual demana l'oficialitat del català a la Unió Europea en quatre mitjans diferents d'arreu d'Europa: La Reppublica (Itàlia), Público (Portugal), Table.Media (Alemanya), Nacional (Croàcia). L'article, amb el títol 'Parlar català a Europa' té l'objectiu de dirigir-se a l’opinió pública europea en diverses llengües, justament el dia abans que el Consell General de la Unió Europea ha de discutir la proposta de l'Estat espanyol, en el marc de l'acord entre Junts i el PSOE per la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats.

El president comença citant l'escriptora catalana Mercè Rodoreda: "La llengua és l'ànima d'un país i mereix moltes atencions". "Ho deia amb tota l’estima per la llengua catalana, el pilar bàsic del nostre país, Catalunya, que ens vertebra i ens cohesiona. Una llengua que ens defineix com a europeus, com totes les llengües romàniques", subratlla el president, qui recorda que el català és una llengua mil·lenària i que contribueix a enriquir la diversitat cultural i lingüística d'Europa. "Lluny de ser minoritària, manté tota la vitalitat i esdevé una de les 15 llengües oficials més parlades al continent", explica.