Sumar ha reconegut el seu mal resultat a les eleccions gallegues, on va obtenir un 1,9% del vot i es va quedar sense representació. "El resultat és dolent, no buscarem cap excusa", ha admès el portaveu de la formació, Ernest Urtasun, que en roda de premsa aquest dilluns ha afirmat que treballaran per fer de Sumar "un projecte més fort" i intentar obtenir un millor resultat en les pròximes eleccions, al País Basc i al Parlament Europeu. Amb tot, s'ha mostrat convençut que el partit que lidera Yolanda Díaz té "molt de futur" i que "seguirà canviant la societat espanyola". En aquest sentit, ha valorat que el "gran repte" de la formació rosa és "treballar per la fortalesa organitzativa i l'arrelament territorial", qüestions que tractaran en l'assemblea fundacional del partit del pròxim 23 de març.
🗳️ Consulta tots els resultats a les eleccions de Galícia
Sumar afirma que li ha "faltat temps"
"No va ser una nit fàcil per a Sumar ni per a Galícia. Teníem una oportunitat històrica de canvi polític que no vam ser capaços de materialitzar, perquè la mobilització de les forces progressistes no va ser suficient", ha dit Urtasun. Així, ha insistit que Sumar actuarà amb "responsabilitat" i farà una anàlisi sobre els mals resultats. Com a primeres hipòtesis, ha assenyalat que al partit li ha faltat "temps" per poder desplegar-se en condicions al territori gallec, i també, que no han sabut explicar que "era important expandir el vot al conjunt d'espais progressistes" en comptes de concentrar-lo només en el BNG.
D'altra banda, el portaveu de la formació ha rebutjat que el debat sobre la futura Llei d'Amnistia influís en el vot d'aquests comicis, argumentat que els nacionalistes gallecs també l'han defensat i han experimentat un fort creixement. "No creiem que les dinàmiques estatals actuals hagin influït en el resultat gallec; el resultat gallec té dinàmiques gallegues", ha subratllat Urtasun. Pel que fa a la ruptura amb Podemos, Sumar també ha descartat que els hagi perjudicat, ja que la formació morada va obtenir encara un pitjor resultat, amb un 0,26% del vot i 3.854 sufragis. En conjunt, ambdues formacions han aplegat el 2,16% del vot, lluny del llindar del 5% necessari per obtenir representació.
Optimisme de cara a les eleccions basques
Amb tot, des de Sumar veuen amb optimisme les eleccions basques, que podrien celebrar-se a l'abril, i creuen que tenen opcions d'entrar al parlament per dos motius. En primer lloc, perquè la barrera electoral és del 3%, i no del 5%, fet que facilita que el vot es reparteixi entre diferents candidatures, i també, perquè consideren que Eh Bildu no tindrà tanta força com el BNG i no aconseguirà concentrar tant vot progressista. Alhora, consideren que a Euskadi tenen més implantació electoral.