El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha afirmat aquest dijous que l'eventual llei d'amnistia que reclamen els independentistes catalans "té encaix constitucional" i constitueix "la via més ràpida" per normalitzar la situació a Catalunya. En una entrevista a RNE, Urtasun ha recalcat que "la voluntat política de Sumar és clara" i que els de Yolanda Díaz creuen que l'amnistia "té encaix constitucional i que pot tirar endavant i ara el que cal fer és posar-se a treballar". Per a això, el partit ha format un grup d'experts integrat per 20 juristes que estan treballant en una proposta de la qual no ha volgut donar més detalls de moment".

Urtasun ha puntualitzat que "no es tracta d'un indult generalitzat" sinó que l'amnistia el que cerca és "superar els efectes penals d'un conflicte polític per tornar-lo a la política i que sigui la política la que pugui gestionar-lo", com ha passat recentment en països com Portugal i França. Al seu judici, aquesta seria "la via més ràpida i completa" per normalitzar la situació a Catalunya, incidint que d'ella no es beneficiaria només el president a l'exili Carles Puigdemont i altres dirigents sinó les altres moltes persones que s'enfronten a processos judicials derivats de les conseqüències de l'1-O.

El portaveu de Sumar ha defensat que la via de l'amnistia seria "la manera de resoldre aquesta qüestió més àmplia, que no només afecta les persones que són a Bèlgica." Dit això, no ha volgut comentar si la presidenta de Junts, Laura Borrás, també s'hauria de beneficiar d'aquesta eventual amnistia: "Sobre aquesta qüestió en el passat hem estat prou clars".

Feijóo, sense opcions a la investidura

D'altra banda, ha retret al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que s'hagi fixat el debat d'investidura per a finals de setembre malgrat que "sap que no té possibilitat de ser investit". "Ens està fent perdre un temps preciós", ha opinat. Segons el seu parer, això es deu a la "crisi de lideratge interna important" a què s'enfronta Feijóo i que està intentant frenar demorant la investidura. "Els espanyols necessiten un govern efectiu", ha afirmat, considerant que "anteposar els interessos del partit als del país" com ha fet segons la seva opinió el líder del PP, "és la pitjor manera de fer política".

Aquest mes, quedarà exposat "amb tota la seva cruesa el que tot Espanya sap", que Feijóo és "un candidat aïllat, no té aliats possibles, està lligat als seus acords amb Vox i qüestionat internament". Així les coses, ha titllat de "ridícul" la crida realitzada pel vicesecretari de Cultura del PP, Borja Sémper, a diputats socialistes incòmodes amb els suports que està recollint el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez a què donin suport a Feijóo. "Mostra que està desesperat", ha valorat, i que "la investidura va directament al fracàs".