El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, creu que amb diàleg propiciarà el suport dels partits independentistes catalans als pressupostos generals de l'Estat per al 2025 que presentarà el govern de Pedro Sánchez, i s'ha pronunciat aquest divendres en una entrevista a EFE convençut de poder recaptar el vot favorable de Junts i ERC amb polítiques en favor del català i les altres llengües cooficials. "Estic convençut que trobaré la simpatia de partits com a ERC i Junts en aquesta matèria", ha afirmat, ja que en els pressupostos del seu departament hi haurà una major aposta per a promoure el català, el gallec o el basc, de la mateixa manera en què s'està fent amb la promoció de la creació cultural en llengües cooficials.

Primer que tot, però, la formació que lidera la vicepresidenta Yolanda Díaz ha de posar-se d'acord amb el PSOE, el soci de coalició majoritari, per a pactar el projecte de comptes públics que es presentarà al Congrés dels Diputats. Urtasun ha destacat que Sumar ha reclamat insistentment la necessitat que hi hagi pressupostos perquè "aquest país els necessita". I igual que van aconseguir posar-se d'acord per a pactar el pressupost ara en vigor afirma que ho aconseguiran de nou, amb la voluntat de "negociar el més ràpid possible".

El govern espanyol abans ha d'aprovar un nou sostre de despesa perquè ho aprovi el Congrés, però Urtasun apunta que si no tirés endavant també existeix la possibilitat de presentar els pressupostos amb la senda de dèficit anterior. El ministre es mostra optimista davant les dificultats que l'independentisme català, Junts especialment, pugui posar en encarar la negociació pressupostària i posa èmfasi en els molts assoliments obtinguts per l'Executiu tot i haver perdut votacions importants en les Corts.

"Hem estat capaces de legislar amb totes les dificultats", ha assenyalat Urtasun, i seguidament ha afirmat que "la nostra obligació és entendre'ns". "La recepta és molt de diàleg, molta humilitat, però també ser conscients que som capaces d'arribar a acords. Ho hem demostrat des de l'inici de la legislatura", afegeix el també militant dels comuns, que ha esbossat que les línies claus de Sumar pel que fa als pressupostos són l'habitatge, l'estat del benestar i pujar la inversió en la cultura.

Defensar el finançament singular per a Catalunya per millorar l'estat del benestar

Pel que fa a l'acord entre els socialistes i Esquerra Republicana per a un finançament singular a Catalunya, Urtasun ho defensa sota la premissa que el model actual "està caducat" i necessita una "actualització" i diu que "mai" des d'una posició progressista hauria de criticar-se que es millori el finançament d'una autonomia. Perquè les comunitats autònomes, assenyala, gestionen fonamentalment l'estat del benestar. "Quan estem millorant el finançament de la Generalitat estem finançant fonamentalment l'estat del benestar", apunta.

Opina Urtasun que el problema del finançament "no és el repartiment de les engrunes, és la grandària del pastís" i per això adverteix que mentre es renova el model és precisa "una gran reforma fiscal per a dotar a Espanya de suficients ingressos fiscals". En aquest sentit, retreu a les comunitats governades pel PP que actuïn "com a autèntics paradisos fiscals" i "aspiradores dels recursos de tots regalant-li diners als rics", com al seu judici fa la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!