La portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, ha indicat que aprecia avanços en la tasca de diàleg sobre una possible amnistia, deixant clar que aquest procés no està tancat, i creu que el PSOE està actuant amb responsabilitat i parla amb "tothom", amb referència a ERC i Junts. "Entenc que la responsabilitat de qualsevol força política que vulgui en aquest cas revalidar un govern, un govern de coalició, ha de parlar amb totes les forces", ha desgranat per apuntar també que les veus crítiques contra aquesta mesura a les files socialistes no són representatives de l'actual espectre progressista.

En una entrevista al programa Parlamento de RNE, ha destacat que Sumar té clar "des del minut zero" que el mandat de les urnes va ser el de "dialogar, parlar i buscar acords més amplis possibles" amb una majoria plurinacional que permeti revalidar un executiu progressista. I això implica dialogar amb formacions com Junts. Respecte a si aprecia al PSOE li costa reconèixer que s'està dialogant amb Junts, Lois ha indicat que aquesta pregunta se li ha de traslladar als socialistes i que, en qualsevol cas, les veus al PSOE que han sortit a criticar l'amnistia "no són representatives" de l'"Espanya progressista". "Crec que tenen diferències internes que hauran ells mateixos de parlar i posar sobre la taula, però estic convençuda que el PSOE està parlant i que també la voluntat és construir un govern espanyol progressista", ha apuntat.

Lois assegura que els espanyols entendran la llei d'amnistia

Sobre les paraules del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que al·ludia a que l'amnistia ja estava acordada, la portaveu parlamentària ha remarcat que des de Sumar estan fent la seva feina i han encarregat un dictamen a un grup d'experts juristes, convençuda que aquesta figura té encaix constitucional, i que donaran a conèixer en pròximes dates. En conseqüència, ha assenyalat que és un procés en el qual "s'està avançant molt amb diàleg" però que no està tancat.

Sobre si pensa que la base social progressista comprendrà una normativa sobre l'amnistia, Lois ha respost que sí que s'entendrà per part dels espanyols i ha al·ludit que, com va passar amb els indults a dirigents independentistes, al principi pot suscitar certa "polèmica" o "recels" però l'important són els efectes positius que tindrà per a la convivència.

I és que Sumar és fonamental tornar aquest conflicte a l'"arena política", és a dir, "desjudicialitzar la política" com a manera de "restablir ponts" amb Catalunya, alhora que no s'ha de fixar amb l'amnistia als alts càrrecs sinó en les persones de la societat civil que tenen causes pendent pel procés. També Lois ha reiterat que l'intent d'investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, està condemnat al fracàs i l'adequat hauria estat que retirés la seva candidatura, ja que aquestes últimes setmanes s'ha dedicat a fer "oposició" i "voler deslegitimar" a un futur govern espanyol progressista abans que vegi la llum.

La importància d'actuar ràpid

Preguntada sobre si pensa que el Rei Felip VI es va equivocar en proposar-lo com a aspirant a la investidura, la portaveu de Sumar ha responsabilitzat Feijóo ja que en audiència amb el monarca es va presentar amb una "voluntat suposadament" d'obtenir els suports i va sol·licitar aquesta candidatura. Tanmateix, la realitat ha evidenciat que no era possible perquè el 23-J va escollir anar de la mà de l'"extrema dreta de Vox" quan la majoria progressista en el Congrés "està en un altre lloc".

Per tant, ha destacat que quan fracassi l'intent de Feijóo Sumar vol fer passos amb celeritat per a "negociar i aprovar" un nou Executiu de coalició. Respecte a si intervindrà la líder de Sumar, Yolanda Díaz, en el debat al Congrés per a la investidura de Feijóo o si tenen clar quins càrrecs del grup plurinacional prendran la paraula, Lois ha indicat que encara no està decidit.