El portaveu de Sumar i eurodiputat d'En Comú Podem, Ernest Urtasun, ha carregat contra l'independentisme català per l'acord entre ERC i Junts anunciat aquest dijous, amb el qual s'han coordinat per exigir a Pedro Sánchez un referèndum a Catalunya com a condició pel seu suport a una eventual investidura del líder socialista. En declaracions aquest dijous a la nit a La noche en 24 horas de TVE, Urtasun ha reclamat a ERC i Junts "serietat i responsabilitat" en les negociacions per a la investidura de Sánchez, perquè el seu acord al Parlament, valora, "no ajuda".

Urtasun ha argumentat que "tots els interlocutors" que estan negociant la investidura de Sánchez saben "els marcs i el terreny de joc", que el tàndem PSOE-Sumar ha reiterat en nombroses ocasions que és la Constitució espanyola —amb una consegüent llum verda per l'amnistia, però porta tancada al referèndum—, de forma que "aquestes formes no són ni serioses ni responsables", valora el portaveu del partit de Yolanda Díaz, per la qual cosa fa una crida a ERC i Junts "a la responsabilitat i a la serietat".

"Estic convençut que ningú està pensant en la repetició electoral", tampoc ERC i Junts, i que "el mandat de les urnes tirarà endavant", ha assegurat el portaveu de Sumar. Urtasun també ha insistit que en la negociació "quan un surt d'aquest marc" de negociació i "proposa coses que no estan en aquest marc" està actuant "de forma poca seriosa i responsable". El diputat ha lamentat que les dues formacions independentistes catalanes "se surtin d'aquest marc" i proposin "a través d'una votació parlamentària" les seves condicions, en lloc de seguir amb "una certa discreció" en una negociació que, al seu judici, és "complexa". "Volem fer una crida a ERC i Junts a la responsabilitat i aquest text no ajuda", ha conclòs.

ERC i Junts acorden exigir un referèndum

Les declaracions de Sumar, arriben després que ERC i Junts hagin pactat aquest dijous un enduriment de les condicions per investir Sánchez, a través d'una proposta de resolució en el Parlament a favor de condicionar la investidura del socialista a un compromís de "treballar per a fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum", al mateix temps que han acordat una altra proposta a favor de l'amnistia, en aquest cas amb suport també de la CUP.  "El Parlament es pronuncia a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum", resa el text parlamentari.

El PSOE tanca la porta al referèndum

En resposta a l'exigència de l'independentisme per investir Sánchez, el PSOE i el PSC també ja s'han pronunciat: "Reiterem la voluntat d'apostar pel diàleg com a única forma de garantir el progrés i la convivència a Catalunya, però aquest ha de servir per superar la divisió i no per aprofundir en la ruptura i la discòrdia que tanta tensió va generar de forma estèril" al conjunt de l'estat espanyol. "Per aquest camí, no hi ha avenç possible", etziben les formacions liderades per Pedro Sánchez i Salvador Illa, que insten a no sortir del marc de la Constitució espanyola.