Al fons, el cel clar, el mar i l’Hotel Vela. I, enmig de l’Eixample, la Sagrada Família en la seva sempre inacabable construcció. En primer pla, dues dones s’abracen des del turó de la Rovira enlluernades per l’esplèndid sol que il·lumina Barcelona. Qui recolza el cap sobre el pit de l’alcaldessa de la capital catalana és la vicepresidenta segona del govern espanyol. Es tracta de l’ensucrada fotografia que va penjar Barcelona En Comú aquest dimecres al seu compte de Twitter per deixar constància, per enèsima vegada, de la bona sintonia entre Ada Colau i Yolanda Díaz. La líder de Sumar tindrà el suport dels comuns en la guerra oberta amb Podemos que s’allargarà durant els pròxims mesos.
Bon dia 💞 pic.twitter.com/qMznfUPFIQ
— Barcelona En Comú (@bcnencomu) March 22, 2023
Si en els darrers anys els comuns han utilitzat el paraigua de Podemos per presentar-se amb força a les diverses eleccions que han anat tenint lloc, això podria canviar en un futur. A Espanya, l’espai que hi ha a l’esquerra del PSOE ha estat liderat des de fa gairebé una dècada per Pablo Iglesias. El lideratge de Ione Belarra, la seva substituta al capdavant de Podemos, no és fort. I Díaz, des que el partit morat va apostar per ella per substituir Iglesias a la vicepresidència espanyola, ha esdevingut el pal de paller d’aquest espai polític. Però hi ha un factor clau: Yolanda Díaz no és de Podemos. Tot i estar afiliada al Partit Comunista d’Espanya, fa mesos que prepara el naixement d'un nou partit, Sumar.
Els comuns són més yolandistes que no pas podemites. Així s’ha posat de manifest en els darrers mesos en les invitacions de personalitats a actes polítics, i en les converses que es produeixen als passadissos del Congrés. A Madrid, sovint es fa evident la frontera que marca Yolanda Díaz entre els comuns i els diputats espanyols de Podemos. La guerra oberta entre Podemos i Yolanda Díaz va començar el novembre de 2021, quan la vicepresidenta va convidar en un acte a València Mónica Oltra, la comuna Ada Colau i l’ex de Podemos Mónica García. No hi va anar ningú de la formació morada.
“La marca de Podemos està completament morta” opina a ElNacional.cat un diputat del Congrés que té plans de futur amb Yolanda Díaz. De la mateixa manera, els comuns tenen l’esperança que la vicepresidenta segona del govern espanyol pugui participar en actes de campanya a Catalunya de cara a les eleccions municipals del 28-M. Confien que Colau pugui beneficiar-se de l’acompanyament de Díaz, i també a l’inrevés: l’alcaldessa de Barcelona, així com la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, assistirà el 2 d’abril a l’acte de Sumar de Madrid en què es preveu que Díaz faci oficial la seva decisió de presentar-se a les eleccions generals del desembre.
Els comuns adopten el discurs de Yolanda Díaz
A qualsevol ciutadà li hagués estat suficient fer-se una passejada pel pati del Congrés dels Diputats un cop acabada la fracassada moció de censura de Vox i Ramón Tamames per entendre com els comuns mantenen encara fidelitat a Podemos però es miren Yolanda Díaz amb més brillantor als ulls. L’entorn d’Irene Montero assegurava que ara mateix no hi ha converses entre el seu partit i la vicepresidenta segona, i demanava “tancar un acord” amb ella abans de les eleccions del 28-M, reordenar l’espai i decidir si cal crear una coalició o presentar llistes conjuntes liderades amb les marques que generin més simpatia en segons quin territori. “Cal tenir més força i certesa”, es reclamava des del nucli dur de Podemos.
Mentrestant, fonts dels comuns assenyalaven que “ara no és hora de parlar de llistes”. És a dir, que feien ús del mateix argumentari que Yolanda Díaz. Hi ha qui creu que la intenció de la vicepresidenta és deixar que Podemos tregui mals resultats a les eleccions del maig i, amb el partit morat debilitat, tenir més força per negociar una coalició —o una absorció, el temps ho dirà— liderada per ella; i arribar a les eleccions de desembre com a successora definitiva del lideratge de Pablo Iglesias.
Amb tot aquest embolic, a més, qui presideix el grup parlamentari d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats és el comú Jaume Asens. És per això, també, que des dels comuns s’insisteix que el grup parlamentari està “molt unit”. De la mateixa manera, els socis de Podemos al Congrés demanen a Podemos paciència i esperar a tenir certeses amb Díaz després de les eleccions del maig. En canvi, mentre Ione Belarra i Irene Montero intenten fer xantatge a Díaz i es neguen a assistir a l’acte del 2 d’abril si no existeix abans un acord respecte al 28-M, Asens opinava aquest dimecres en sortir del Congrés que seria “positiu” que Podemos fes acte de presència per “visualitzar la desitjada unitat de tots els actors” de l’espai.
La resta d’aliats de Yolanda Díaz
Els comuns catalans no són els únics que se senten atrets pel lideratge de Díaz. Passa el mateix amb els comuns gallecs i, sobretot, amb Esquerra Unida. A més, durant la moció de censura de Ramón Tamames, des de la tribuna de l’hemicicle del Congrés es van poder percebre detalls que traspassen les declaracions i se situen en l’univers de les relacions humanes. La fredor dels aplaudiments d’Irene Montero i Ione Belarra al discurs de Yolanda Díaz van contrastar amb la carícia de la vicepresidenta a la galta de Joan Baldoví i la picadeta d’ullet amb Íñigo Errejón.
El diputat de Compromís ha insistit en diverses ocasions que “sumar no ha de significar amuntegar”. Tot i les reivindicacions de Baldoví de la marca del seu partit, se sap que la formació valenciana podria concórrer a les pròximes eleccions generals sota el paraigua de Sumar. Íñigo Errejón i Mónica García, per la seva banda, tenen motius de pes per voler esperar que passi el 28-M: la marca Más Madrid té molta força a la capital espanyola. Ara bé, el flirteig entre qui fou un dels fundadors de Podemos i la vicepresidenta espanyola és més que evident, sobretot per la seva participació conjunta en actes de Yolanda Díaz.
La Moncloa reforça Yolanda Díaz
“Quan vostè ha de parlar amb la líder de l’espai a l’esquerra del PSOE, parla amb Yolanda Díaz o amb Ione Belarra?”, li preguntava una periodista de TVE aquest dijous a Félix Bolaños en una entrevista. El ministre de la Presidència va respondre que, malgrat mantenir el contacte amb tot l’executiu, ho fa sobretot amb la impulsora de Sumar. Per a La Moncloa, és imprescindible que hi hagi “dues forces progressistes que s’entenguin al govern”, i així es va demostrar aquest dimarts quan Pedro Sánchez li va cedir un torn de rèplica a Díaz.
El discurs de Díaz va traduir-se en la presentació del seu projecte polític, i en una defensa aferrissada del govern de coalició. De fet, fonts de la sala de màquines del govern espanyol consideren que la moció de censura ha servit per “mobilitzar el vot progressista”. El PSOE, al cap i a la fi, necessita que l’espai de la seva esquerra es mantingui unit i no passi com a Andalusia, on la presentació en dues llistes del mateix espai es va traduir en un fracàs electoral. Els socialistes ja han escollit, doncs, que el tàndem electoral de Sánchez en les pròximes eleccions ha de ser amb Yolanda Díaz.